fbpx

Romanul „Enigma Otiliei”, scris de George Călinescu, este una dintre cele mai cunoscute opere din literatura românească. Totuși, în mod incredibil, narațiunea nu s-a numit de la început „Enigma Otiliei” și titlul a fost schimbat la dorința editorilor. Vânzările făceau legea și în perioada interbelică.

Romanul realist „Enigma Otiliei” spune povestea lui Felix Sima, un tânăr de 18 ani, vine în București la unchiul său Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de medicină. Acesta se îndrăgostește iremediabil de Otilia Mărculescu, fata vitrega a bătrânului. Între cei doi începe o legătură de prietenie, dar Felix vrea ceva mai mult. Din păcate pentru el, Otilia nu-i împărtășește dragostea lui Felix. În cele din urmă, cei doi o iau pe drumuri separate.

Inițial, romanul s-a numit „Părinții Otiliei”. George Călinescu voia, astfel, să reflecte tema paternitatii. Aproape toate personajele din carte pot fi considerate, într-un fel sau altul, părinții orfanilor Felix și Otilia. Titlul a fost schimbat în „Enigma Otiliei” la dorința editorilor care voiau să stârnească interesul cititorilor. Schimbarea titlului mută accentul pe misterul comportamentului Otiliei și nu pe „părinți”.

Cartea „Enigma Otiliei” a fost lansată în anul 1938 de către George Călinescu. Scriitorul avea 39 de ani la acea vreme. Alături de Titu Maiorescu și Eugen Lovinescu, George Călinescu este considerat a fi unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile.,

Nici filmul nu s-a numit „Enigma Otiliei”

Cartea a fost adaptată pentru prima dată în anul 1972 sub numele Felix și Otilia de către studioul cinematografic „București”. În rolurile principale au jucat Radu Boruzescu în rolul lui Felix Sima, Julieta Szönyi în rolul Otiliei și Hermann Chrodower care l-a interpretat pe morocănosul Costache Giurgiuveanu. Pelicula a fost în regia lui Iulian Mihu.

Curiozități despre George Călinescu:

  • Scriitorul a fost fiul servitoarei Mariţa, un copil crescut fără tatăl adevărat, rămas în grija unei familii adoptive.
  • Lui Călinescu nu-i plăceau vizitele sub nicio formă. Se spune că atunci când soţia a primit vizita unei prietene din provincie, criticul deranjat a reacţionat: „Dar nu mai pleacă aia odată?”
  • În ciclul primar, elevul Călinescu a avut doar media 5 la matematică

Citește mai mult: https://www.shtiu.ro/cum-s-a-numit-initial-cartea-enigma-otiliei-si-de-ce-i-a-fost-schimbat-titlul-11198.html


Like it? Share with your friends!

Forza România
test