fbpx

Multe case boierești, conace, castele din România sunt în paragină, însă unele au fost recondiționate, după cum este și cazul conacului Polizu, și și-au recăpătat strălucirea de altădată. Conacul Polizu este situat lângă orașul Hîrlău, mai exact în satul Maxut, comuna Deleni (la aproximativ 2-3 km de orașul Hîrlău) din jud. Iași.

Acesta a devenit celebru în România după ce Laura Cosoi a ales să-și facă nunta aici. Conacul Polizu a fost construit între anii 1880–1887, de omul politic Constantin Ghika-Deleni.

Gri­gore Ghika-Deleni (1847-1938) care de altfel s-a născut la Deleni, era fiul lui Teodor şi al Phenaretei, fiica domnitorului Barbu Ştirbey. A fost căsătorit cu Maria Pandele, având nouă copii: Henrietta, Maria, Olga, Teodor, Lisette, Alexandru, Ioana, Emil și Ioan.

„Sosirea la Hîrlau, care este atât de plin de amintiri de război. […] Primire călduroasă la gară. Soții Polizu, tinerii Ghica-Deleni, generalul Zadic, oficialități etc. […]. Restul zilei a fost petrecut mai mult sau mai puțin la Macsut, unde ospitalitatea lor este cu adevărat moldovenească. Un prânz extraordinar, cu vinuri excelente […]. Înapoi la Macsut, ca să facem o plimbare prin vie și să luăm o cină devreme […]. Grupul a fost cât mai plăcut și mai vesel posibil și oamenii din Macsut erau deosebit de încântați.” (Maria – Regina României, Însemnări zilnice, vol. VI, p. 425-427)

Sursa: https://identitatea.ro/conacul-polizu-bijuteria-arhitecturala/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test