fbpx

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, urmaș al lui Costea Mușat, a fost stăpân al Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit aproape 50 de ani, durată neegalată în istoria Moldovei.

În timpul său, țara a dus multe lupte pentru independență împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Mai multe dintre bisericile și mănăstirile construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial. Calitățile umane, cele de om politic, de strateg și de diplomat, acțiunile sale fără precedent pentru apărarea integrității țării, inițiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admirația unor iluștri contemporani, iar, grație tradiției populare, a fost transformat într-un erou legendar. Papa Sixtus al IV-lea l-a numit Athleta Christi (atletul lui Christos). Dar cum era Ștefan cel Mare în viața privată?

Documentele istorice atestă că Stefan cel Mare a avut trei casatorii: cu Evdochia de Kiev, cu Maria de Mangop si cu Maria Voichița, fiica lui Radu cel Frumos, domnul Țării Românești, fratele lui Vlad Țepes. A.D. Xenopol sugerează că înainte de Evdochia din Kiev ar mai fi existat o soție, cu care domnitorul a avut un fiu, dar această ipoteză nu a putut fi validată. Toate soțiile sale erau descendente ale unor familii cu rang princiar. Ștefan cel Mare a contactat căsătorii, conform uzanțelor epocii, în întreaga Europă, în vederea obținerii unor alianțe politice profitabile.

Care era statutul doamnei țării?

La curtea de la Suceava, doamna țării, trecută în documente sub numele de „gospodja“, avea o viață retrasă, neamestecându-se în treburile de stat decât în cazuri excepționale, când trebuia să asigure succesiunea fiului său la tron, după moartea tatalui. De obicei, doamna țării era înconjurată de o curte a sa, alcătuită din dregători speciali. Viața personală a soțiilor domnitorilor nu era neapărat foarte fericită. Ele erau obligate să suporte existența la curte a țiitoarelor, care îi ofereau voievodului copii, potențiali moștenitori ai coroanei.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/cine-au-fost-sotiile-lui-stefan-cel-mare/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test