fbpx

Cele două nume care s-au remarcat în timpul perioadei comuniste au fost Nicolae și Elena Ceaușescu. Însă, trebuie cunoscut faptul că au existat trei urmași ai familiei Ceaușescu, dintre care amintim pe Zoia, Valentin și Nicu. Ei bine, în istoria României Zoia s-a afirmat datorită inteligenței sale, ce și-a lăsat amprenta asupra unor studii matematice realizate de-a lungul vieții sale.

Matematica n-are culoare politică.

Zoia Ceauşescu

Zoia Ceaușescu s-a născut la data de 28 Februarie 1949 în București. Pasionată de legile și teoriile matematicii încă de la o vârstă fragedă, a dat dovadă de ambiție, implicare și dăruință în acest domeniu științific. Astfel, a studiat la Liceul numărul 24, ce astăzi poartă numele de Liceul “Jean Monnet”. A terminat ciclul liceal în anul 1966 și a urmată studiile de licență la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București.

Cu rezultate deosebite obținute în urma susținerii tuturor examenelor, aceasta s-a retras într-un anturaj ce avea preocupări intelectuale, bibliofile, lucru ce pe soții Ceaușescu i-a deranjat, fiica lor neavând o viață socială așa cum ei și-ar fi dorit. Era colecționară de opere de artă, pasionată de abstract și numere. Dată fiind situația, Nicolae Ceaușescu a ordonat Securității ca fiica lui să fie urmărită și cumva anturajul să îi fie “spart”. În cele din urmă, Zoia Ceaușescu și-a continuat studiile, obținând un doctorat în matematică.

S-a remarcat prin o serie de publicații științifice, realizate în totalitate de către ea. Cele mai importante sunt: Tensor products and the joint spectrum in Hilbert spaces, Lifting of a contraction intertwining two isometries, Schur analysis of some completion problems. Lucrările au fost redactate în limba engleză și publicate în câteva redacții englezești.

În anul 1980 și-a început o căsnicie alături de inginerul sibian Mircea Oprean. Acesta era cadru universitar în incinta Universității Politehnica București. Datorită studiilor sale, Zoia a ajuns în anul 1989 șefa secției de matematică din cadrul INCREST, adică Institutul pentru Creație Științifică și Tehnică.

Aceasta a avut o frumoasă casă pe strada George Enescu, decorată cu o varietate de lucrări de artă extrem de valoroase. Din păcate, a decedat la vârsta de 50 de ani, în data de 20 Noiembrie 2006, din cauza cancerului pulmonar. Toate lucrurile sale de valoare au ajuns în cadrul Bibliotecii Naționale, însă, cu puțin timp înainte să moară, acestea au fost returnate.

Știai că:

  • Zoe Ceaușescu a fost arestată și ținută în cadrul unor închisori timp de 237 de zile din cauza faptelor comise de soții Ceaușescu?
  • Ultima dată și-a văzut părinții pe 25 Decembrie 1989, iar despre sentința lor la moarte a aflat din închisoare?
  • Pe lângă pasiunea sa legată de teoriile matematice, a scris și câteva poezii și scrisori de dragoste?

Astfel, Zoia Ceaușescu a reușit să se afirme și altfel, evitând în mod constant contactul cu viața politică. Este dovada că România a avut parte și de câteva femei de renume, care s-au impus și și-au format o imagine de respectat


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.