fbpx

Cel mai bogat român de la sfârşitul secolului al XIX-lea era poreclit „Nababul”. Averea sa era atât de impresionată încât a ridicat palate, iar la unul dintre ele şi-a dorit chiar acoperiş de aur. Unul dintre cei mai bogaţi români ai tuturor timpurilor a trăit în secolul al XIX-lea, în acel „Belle Epoque” european care „a molipsit“ şi Principatele Române.

Se numea Gheorghe Grigore Cantacuzino şi, datorită averii sale, a fost supranumit ”Nababul“.  Era un personaj extrem de bogat, cuantumul averii sale fiind necunoscut în epocă, dar ghicit prin manifestările excentrice ale lui Grigore Cantacuzino în plan financiar. Bogăţia extremă s-a împletit cu filantropia, bunul gust şi o educaţie aleasă, în cazul ”Nababului“.  Este unul dintre oamenii care s-au implicat activ în cultura, administraţia şi economia românească şi a cărui moştenire continuă să dăinuie prin adevărate bijuterii arhitectonice, dar şi prin sprijinirea unor artişti care au lăsat opere nemuritoare. Povestea celui mai bogat român este fascinantă şi uşor de cuprins prin prisma documentelor păstrate în Arhivele Naţionale.

Milionarul cu o descendeţă imperială

Gheorghe Grigore Cantacuzino nu a fost un personaj îmbogăţit peste noapte care a ajuns printr-un joc de împrejurări o personalitate a României de la cumpăna dintre secole. Din contră, „Nababul“ se bucura de o descendenţă nobilă, imperială. S-a născut în 1832 la Bucureşti cu rangul de prinţ. Provenea din vestita ramură princiară a Cantacuzinilor, cu descendenţă directă din voievozi români, dar şi cu legături imperiale în lumea vechiului Bizanţ, prin neamul Cantacuzinilor. Istoria familiei sale în Principatele Române începe în secolul al XVI-lea. Mai precis, cu Andronic Cantacuzino descedent al imperialul bizantini.  Trăia în vechiul Constantinopol, fiind nevoit în 1578 să fugă în Ţara Românească pentru a scăpa de represaliile otomane. Sultanul Murad al III-lea a decis în acel an să stârpească neamul Cantacuzinilor. În Ţara Românească neamul Cantacuzinilor a înflorit. Au ajuns pe tronul acestui principat în repetate rânduri, cei mai renumiţi fiind Şerban Cantacuzino şi Constantin Brâncoveanu, fiind nepot după soră al lui Şerban Cantacuzino. Din acest neam se trăgea ”Nababul“, prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino. De altfel, istoricul Nicolae Iorga spunea despre acest prinţ că era ”cel din urmă reprezentant al boierului mare de odinioară”.


Citeste mai mult: https://identitatea.ro/cine-fost-nababul-cel-mai-bogat-roman-si-donat-salariul-de-primar-si-vrut-sa-si-faca-palat-cu-acoperis-de-aur/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test