fbpx
Inside of Romanian Fortress - Alba Carolina Citadel

România a fost și va fi o țară adorată de străini și iubită din toată inima de români, cucerindu-ne prin conservarea trecutului sub diferite forme, dar și prin crearea unor înfățisări moderne de reprezentare.

Cetățile sunt un punct forte al turismului din România, întâlnindu-se pe teritoriul său numeroase locuri de acest gen. Ele se află la mare căutare de către vizitatori: sunt primitoare pentru familiile cu copii, sunt zone ideale pentru poze, de aceea mulți oameni aleg să-și facă ședințele foto de la nunți sau baluri într-o cetate, dar sunt și destinații perfecte pentru persoanele iubitoare de istorie și cultură medievală.

Cetatea Alba Carolina

Construită pe locul fostei Cetăți Medievale Bălgrad (secolele XVI- XVII), Cetatea Alba Carolina ne uimește și astăzi cu măreția, curățenia și buna sa organizare. Aceasta a fost înălțată începând cu anul 1715 de către habsburgii care se aflau la conducere în Transilvania, după planul lui Giovano Morando Visconti, cu scopul de a se apăra de Imperiul Otoman.

Cetatea are formă de heptagon neregulat, de sus părând a fi o stea, iar un aspect interesant legat de construcția sa este prezența șanțului principal, cu o lățime de 27 de metri. Se spune că acolo s-a ascuns populația în cele trei luni de asediu maghiar din 1849.

Astăzi, Alba Carolina este atracția turistică principală a zonei. Ea se poate vizita de marți până duminică între orele 9 și 18, prețul fiind de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. Plimbarea de-a lungul șanțului de 3,5 km este ceva splendid pe o zi frumoasă, iar interiorul cetății, printre multe altele, oferă accesul în Sala Unirii, locul unde s-au prezentat rezoluțiile Marii Adunări Naționale la 1 decembrie 1918. De asemenea, puteți prinde schimbul Gărzii care se realizează chiar la intrarea în cetate, fiind un spectacol pe care nu-l veți uita prea curând.

Cetatea Neamț

Cetatea Neamț, sau Neamțului în limbajul nostru popular, este una dintre fortificațiile de bază ale Moldovei, ce a avut rolul strategic de apărare împotriva aceluiași imperiu problematic, anume cel Otoman, însă cu o vechime considerabilă, fiind construită pe vremea lui Petru I Mușat, în secolul al XIV-lea.

Cetatea și-a câștigat numele prin prisma râului ce curge la baza muntelui pe care este situată, ce avea să denumească ulterior și județul, orașul și mănăstirea cu același nume. La intrarea în cetate, se găsește o scurtă istorisire a fortificației:

Cetatea Neamțului a fost construită în timpul lui Petru Mușat (1375-1391), în perioada consolidării statului medieval Moldova. Prima atestare documentară datează din 1395, anul în care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, înainte de a fi infrânt de oștile lui Ștefan I Mușat la Hindău, emite un act de cancelarie Ante Castrum Nempch.”

Cetatea Neamțului surprinde orice turist cu drumul până sus, fiind o călătorie splendidă. Aceasta se vizitează deopotrivă de marți până duminică, între orele 10 și 18, iar prețul diferă de la adulți (24 lei), studenți (12 lei) și copii (6 lei). Pe lângă frumoasa curte și priveliștea amețitoare, se pot vizita încăperile amenajate, dormitoarele, bucataria, monetaria, sala armelor, temnita, camera de provizii, Paraclisul Sf. Nicolae, curtea și terasele.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.