fbpx

Ne-am clasat de-a lungul timpului în diferite topuri ale Europei, fiind apreciați ca popor pentru diversitatea, cultura și istoria din România. Ei bine, mai există un clasament în care țara noastră și-a găsit un loc de apreciat, fiind prima în topul țărilor care dețin cei mai înalți copaci. Care este copacul a cărui înălțime a depășit recordul european și care a impresionat cercetătorii silvicultori de peste hotarele? 

Și în România există câteva specii din rădăcina copacului ce crește la înălțimi de admirat, cu adevărat impresionate. Acest copac se numește Sequoia gigantea, iar la noi în țară măsoară doar 30 de metri, având doar câțiva ani. Însă, nu sunt cele mai înalte specii din țara noastră. Primul loc este ocupat de câțiva brazi și fagi, ale căror înălțimi sunt admirabile. Aceștia se regăsesc în zonele unor păduri virgine din județul Brașov, ce niciodată n-au fost atinse de mâna omului. Sunt pădurile protejate prin lege, ai căror copaci pot muri în picioare, fără să fie expuși vreunui pericol. 

Unul dintre exemplare este un fag secular, care datează de aproximativ 250 de ani pe pământul românesc. Acesta se află localizat într-o pădure din Șinca Veche, județul Brașov, denumită și “pădurea misterelor”. La ultimele măsurători, copacul avea o înălțime de circa 55 de metri, de apreciat și admirat fiind că niciun alt fag de pe continent nu deține o asemenea înălțime. Din păcate, din cauza înălțimii care a depășit cu mult normele normale și a vârstei, există posibilitatea ca timpul să își lase amprenta din ce în ce mai mult asupra lui. 

Pădurea a fost adăugată în patrimoniul României, fiind protejată prin lege. Aici regăsim și cel mai înalt brad din România, care măsoară o înălțime de 63 de metri, adică atât cât măsoară un bloc de 24 de etaje. Până la descoperirea acestui brad, recordul era deținut de un brad ce măsura 62 de metri, bătrân de 60 de ani. Era localizat într-o pădure din Munții Penteleu, însă, din păcate a ars în urma unei furtuni foarte puternice, acesta fiind lovit de un fulger. Din fericire, a fost descoperit bradul din Șinca Veche, ce astăzi reprezintă admirabil țara în cele mai mari topuri. 

Admirabile sunt și pădurile virgine în care se află, pentru că și ele se clasează în topurile Europei, datorită tipurilor de copaci ce le alcătuiesc. Normal este ca aceste păduri să fie bogate în molid, însă, în România se combină cu molidul și fagul și bradul. Acoperă o suprafață impresionantă de 350 de hectare și deține cei mai înalți copaci din România. 

Ce este de admirat este cum România reușește să se afirme puternic datorită unor minuni ale naturii, iar tot ce rămâne de făcut este ca noi să avem grijă ca toate aceste specii minunate să trăiască departe de intervenția oamenilor. Astfel, în continuare vom auzi numele țării în cele mai importante topuri ale Europei, și poate ușor-ușor și mai departe de atât. Ajutând natura să pună stăpânire peste teritoriile ce i se cuvin, nu vom face altceva decât să susținem și să respectăm această deosebită țară. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.