fbpx

Unul dintre simbolurile Bucegilor, Crucea de pe Caraiman, are 90 de ani şi de când a fost inaugurată nu a fost niciodată reabilitată. Deşi mulţi o văd de pe Valea Prahovei, iar alţii au urcat pe munte să o vadă de aproape, puţini ştiu cât de greu a fost să fie ridicată, din ordinul lui Ferdinand I.

Drumul până la Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Vârful Caraiman din Munţii Bucegi, cunoscută sub denumirea „Crucea de pe Caraiman” sau „Crucea Eroilor”, este unul care încântă privirea şi care poate fi parcurs de oricine, neavând un grad mare de dificultate.
Turiştii pornesc din zona Babele, urmărind traseul marcat cu o cruce roşie.
Traseul, spun salvamontiştii, a fost remarcat de ei în această vară. Cât văd cu ochii, turiştii oamenii au parte numai de peisaje care taie respiraţia, spectacolul naturii fiind unul deosebit. Ici- colo mai întâlnesc câte o floare de colţ, plantă ocrotită prin lege, sau câte un petec de zăpadă, chiar dacă este august.
La pas, după aproximativ două ore de mers, timp în care muntele îşi etalează splendoarea, turistul ajunge la Crucea de pe Caraiman, monument atestat documentar din 1928.
Realizată dintr-o structura metalică confecţionată din oţelul fabricat de vestitele Uzine şi Domenii Reşiţa, crucea a fost inaugurată şi sfinţită pe 14 septembrie 1928, de Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.
Are înălţimea totală de 39,3 metri şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri, fiind amplasată la o altitudine de 2.291 de metri, ceea ce a făcut ca monumentul, devenit simbol national, să atragă mii de vizitatori, din ţară sau din străinătate.
Sursa: https://www.descopera.ro/descopera-in-romania/17383187-cea-mai-inalta-cruce-din-lume-amplasata-pe-un-varf-montan-se-afla-in-romania-care-este-povestea-monumentului

Like it? Share with your friends!

Forza România
test