fbpx

Nu este un secret că legendele și miturile fac parte din personalitatea României. Există o varietate de subiecte cărora li se atribuie aceste mituri. Strămoșii noștri au avut grijă să ne transmită o parte din poveștile lor, astăzi ascultând cu toții vorbele din popor. Legendele despre clădiri, locuri și oameni au atras turiști și curiozitatea multor persoane. Miturile despre anumite zile înspăimântă mulți localnici, însă, mai există o categorie de superstiții care au stârnit interesul mulțimii. Ați auzit vreodată de poveștile pe care le poartă păsările? Ei bine, fiți pregătiți să citiți o parte din miturile acestor ființe firave.

Pe cât de frumoase și încântătoare pot fi păsările, pe atât poveștile lor sunt de înfricoșătoare. Există câteva ființe ale zborului de care oamenii satelor se ascund. Și asta doar din cauza miturilor cu care acestea ajung să cânte în apropierea caselor. Ei bine, care sunt păsările care își au propriile superstiții?

Cucuveaua
Una dintre păsările cele mai respinse de către om este cucuveaua. Pasărea cu chip de pisică își începe cântarea doar în locurile părăsite, atragând moartea celor din jur. Mulți localnici fug de această pasăre, fiind alungată de fiecare dată de la locul în care cântă. Se spune că cel mai rău este când aceasta se așează pe vârful casei, chemând moartea celui mai bătrân din familie. Totuși, deși sunt izgonită, mulți spun că este mai bine să fie lăsată să cânte, decât să fie alungată. Astfel, își va pune mânia asupra celor ce au batjocorit-o.

Cucul
Pe cât de firav și nobil este, Cucul aduce singurătatea celor ce îl aud dimineața pe nemâncate. Cântecul lui răsună veșnic în căutarea unei perechi, și pentru că nu a găsit-o, cântecul lui a devenit precum un blestem pentru cei ce îl ascultă.

Bufnița
Bufnița nu este o pasăre cu însemnătate rea. Mitul ei s-a rezumat la ceva mai simplu și anume că, cei care o ascultă în zorii zilei fără să fi mâncat vor avea o stare de somnolență foarte abundentă. Mulți o confundă cu cucuveaua, dar cele două sunt păsări diferite.

Pișcan Florea
O pasăre absolut încântătoare. Se ferește de văzul oamenilor, dar cântecul ei este magnific de frumos. Cei ce au văzut-o o descriu de un galben ca al soarelui, uluitor de atrăgător. Pișcan Florea este un nume ce l-a primit în zona Olteniei și de asemenea i-a fost atribuit și un mit. Cei ce îl aud cântând în diminețile verii fără să fi mâncat, vor avea parte de boală și necaz. Este paradoxal cum o pasăre atât de frumoasă și cu un glas liniștitor, poate să cauzeze atâta rău. Dar sunt doar mituri și vorbe din popor.

Pițigoiul
Prichindelul Pițigoi și-a păstrat imaginea de pasăre cuminte și jucăușă, mitul lui fiind unul acceptabil. Concertul lui atrage ploaia, furtuna, fiind auzit doar în zilele călduroase de vară. Cântă în pădurile dese, la înălțimile celor mai mari copaci. Își păstrează locul de Rege peste păsările sălbatice ale codrilor.

Cu siguranță ați observat că toate aceste păsări sunt ,,păcătoase” doar dacă le auziți pe nemâncate. Acest fapt se numește ,,spurcat” în satul tradițional. Astfel, nu vă lăsați spurcați de păsări. Acestea sunt doar câteva din cele ale căror mituri au stârnit curiozitatea oamenilor. Și știți cum se spune: Dacă n-ar fi, nu s-ar mai povesti. În orice legendă, mit și superstiție există un grăunte de adevăr.


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.