fbpx

Românii sunt de fel niște artiști, de orice domeniu am discuta, cumva aceștia reușesc să se afirme. Clasată în primele locuri ale clasamentului ,,Cel mai bun vin din Europa”, România și-a câștigat respectul pentru savoarea vinului românesc. Însă, localnicii s-au ocupat să dea naștere unor băuturi aromate, rafinate și extrem de gustoase. Fiecare regiune își are propria băutură, care este gustată de tot turiștii veniți din colțurile lumii și astfel, România reușește în cele din urmă, să imprezioneze străinii și datorită băuturilor tradiționale.

Domeniile de viță-de-vie au făcut din țara noastră o emblemă a vinului rafinat și savuros. Cunoscută dincolo de granițe pentru aroma excepțională a vinului românesc, România a reușit să imprezioneze degustătorii și cu alte băuturi, fie ele alcoolice sau nu. Cert este că acestea reprezintă folclorul popular și duc tradiția mai departe, reușind să spargă barierele  timpului și astfel, să fie cunoscute de cât mai multe generații.

Cu siguranță ați auzit de renumita palincă de Moldova. Aceasta este una dintre cele mai căutate băuturi de pe teritoriul țării. Realizată după vechile obiceiuri de către bătrânii autentici, palinca originală se găsește doar în acele sate în care tradiția este respectată dumnezeiește. Rețeta nu s-a pierdut, fiind aceeași de zeci de ani și cunoscută doar de localnicii originali ai satelor. Ardelenii se laudă și ei tot cu palincă, dar pe care o pregătesc în modul lor tradițional, după rețelele moștenite din generație în generație. Cert este că ambele au impreionat papilele gustative ale turiștilor de pretutindeni.

Două surori ale căror gust a încântat doamnele. Se spune că vișinata și murata sunt băuturile feministe, de care doar doamnele se bucură din plin. Realizate natural din vișine sau mure, gustul lor este absolut încântător pentru papilele gustative. Chair dacă este ușor dulceag, cele două băuturi au un grad înalt de tărie în compoziția lor. Câteva vișine pot ameți orice persoană. Astfel de băuturi sunt întâlnite în mod special în zona Olteniei. Desigur, fiecare băutură este produsă de toate regiunile țării, însă, fiecare zonă își are propria rețetă de producere.

Muntenii nu o numesc palincă, ci țuică. Una dintre cele mai tradiționale și valoroase băuturi ale românilor este țuica, realizată din zarzăne sau corcodușe, mere sau prune. Procesul de realizare al acestei tării este unul tradițional și foarte minuțioasă . Necesită multă atenție și răbdare, însă, rezultatul va fi unul pe măsură.

Deși nu este o băutură alcoolică, socată încă este preparată de aceia ce își doresc un suc natural făcut în casă. Nu este deloc complicată rețeta sau modul de preparare, evident, esențiale fiind florile de șoc. Dulceața din siropul de socată este perfectă în combinația cu apă minerală rece. Sătenii consideră această băutură o adevărată delicatesă, de care se pot bucura din plin, fiind naturală și perfectă pentru zilele călduroase de vară.

Toate aceste băuturi românești se servesc alături de o masă copioasă. Aranjată cu cele mai bune preparate naturale și tradiționale, mâncarea va prinde un alt gust dacă va fi savurată alături de un pahar de vin sau palincă autentică de la bătrânii satelor. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.