fbpx

Ce delicatese ne aduce vara pe masă? Cu ce se mândresc românii la capitolul mâncare și care sunt cele mai gustoase preparate și combinații culinare ale verii? Ei bine, despre asta vom vorbi și vom încerca să găsim cele mai savuroase mâncăruri cu care acest frumos anotimp se mândrește. Pentru că înainte de toate, România este frumoasă și prin cultura bucătăriei tradiționale, ale cărei preparate sunt de-a dreptul delicioase și extrem de aromate. Unde vom regăsi alte gusturi mai bune decât cele de acasă?! Ei bine, nicăieri în lume, ci doar la masa de la bunici, preparată cu atâta dragoste și plăcere 

Gusturile verii sunt aromate și extrem de savuroase, orice preparat tradițional românesc având propria delicatesă. Însă, care sunt acelea, ce vara le intensifică aroma, făcând din acestea adevărate mâncăruri apetisante și râvnite până și de către turiștii străini? Ei bine, astăzi ne purtăm pașii în urma verii, prin bucătăria românească. 

Vara legumele sunt cele mai căutate, deoarece, sătenii în mod special, au grijă de niște grădini minunate. Naturale, proaspete și gustoase sunt doar legumele culese de la bătrânii satelor, pe care le îngrijesc doar cu apă și multă muncă, fără de alte substanțe. Și astfel, toate prind o aromă și o textură aparte. Gata culese și spălate, acestea ajung direct în bucătărie, unde gospodinele prepară cele mai bune mâncăruri sănătoase, BIO, dar mai ales tradiționale și cu gust ROMÂNESC. 

Dimineața începe cu brânză, feliile de roșii sărate, ceapa verde și șunca afumată de casă. Nu există combinație mai ,,românească” decât aceasta. Prânzul vine cu niște preparate de-a dreptul spectaculoase la gust. Orice se poate pregăti din legumele grădinii. Însă, alegem să povestim despre cele mai românești. Un preparat după care râvnim mulți dintre noi este ciorba de roșii aromată cu frunze de cimbru. Ce mâncare gustoasă! Un altul este reprezentat de salata de vinete și de vinetele cu usturoi, toate servite cu pâine caldă, pregătită pe jar. Ce altceva să ne mai dorim când avem asemenea mâncăruri?! Turiștii ce ajung în zonele etnografice ale țării sunt pur și simplu fascinați de gustul preparatelor tradiționale. Iar un altul, care i-a impresionat este varza albă cu ardei iute, acompaniat de mâncarea de fasole verde, aromată cu frunze de pătrunjel. De asemenea, gustos este și dovlecelul copt sau pregătit în ciorba ușor acrită, și și ea aromată cu frunze de mărar verde. 

Nu este România minunată cu cultura ei gastronomică?! Și dacă încă nu v-a convins, ce spuneți de tocănița de roșii cu cimbru, în care să înmuiați pâinea moale și coaptă? Cum de altfel, pe cât de clasică este, nimic nu se compară cu gustul salatei de roșii culese direct din gradină, cu câțiva castraveți și ceapă albă. Un deliciu pe cerul gurii! La fel de gustos este și ardeiul copt, asezonat cu ceapa coaptă și condimente, care servite cu salata de vinete sunt o plăcere pentru papilele gustative. Ce spui? Ești de aceeași părere cu noi? 

Preparatele verii sunt multe și dacă și tu cunoști câteva, împărătește-le cu noi, dar mai ales cu turiștii veniți din toate colțurile lumii. Mâncarea românească este atât de bună, încât merită să fie cunoscută peste tot în lume. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.