fbpx

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Transilvania, Biserica Evanghelică din Reghin își poartă și astăzi cu mândrie portul. Biserica a fost început să fie construită în jurul anilor 1330, iar cei care îi trec pragul află cu aici se regăsesc patru elemente de arhitectură foarte rare în Europa, și despre care se spune că sunt dovada clară că avem de a face cu arhitecți care au aparținut Ordinului Cavalerilor Teutoni.

O construcție ca o enigmă

Biblioteca Municipală din oraș are în patrimonial său un manuscris în care chiar arhitectul Gustav Muller consideră că Biserica Evanghelică este o ”construcție enigmă”. Și atunci, cum să nu apară tot felul de legende, mai mult sau mai puțin adevărate?

Legătura cu Cavalerii Teutoni

Potrivit celor afirmat de arhitectul Gustav Muller, cele patru elemente de arhitectură despre care vorbeam la început sunt o fereastră gotică despre care se știe că datează din jurul anilor 1400, consolele cu guler de piatră de la nervura arcaturilor încrucişate deasupra corului, inscripţia în piatră din locul unde se află de obicei corul, precum şi firida de şezut din cor. Acestea ar fi elementele specifice arhitecturii Ordinului Cavalerilor Teutoni, ceea ce i-a făcut pe cercetători să afirme că acest lăcaș de cult a avut o mare importanță în acea perioadă.

Sursa: https://identitatea.ro/biserica-evanghelica-din-reghin/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test