fbpx

Specialiştii din cadrul Muzeului ”ASTRA” Sibiu au finalizat, după aproape două luni de la începutul lucrărilor, demontarea celei mai mari părţi a bisericii de la Vinţa, veche de aproape 250 de ani. În satul din Apuseni mai rămân doar zidurile de piatră ale lăcaşului de cult, la care a ajuns, deja, apa poluată cu metale grele din barajul de decantare a sterilului Valea Şesei, ce aparţine companiei miniere Cupru Min SA.

Oamenii au demontat turla bisericii şi acoperişul, care sunt transportate la Muzeul ASTRA din Sibiu. Anterior, a fost recuperată pictura pe lemn, iar după demontarea acoperişului s-a trecut la extragerea frescei de pe pereţii interiori. La Sibiu, în cadrul natural deosebit al muzeului, biserica de la Vinţa va fi refăcută cu elementele originale recuperate din vechiul lăcaş de cult din Apuseni. Alături de zidurile vechii biserici, va fi ”înghiţit” de barajul de steril şi cimitirul din sat.

Totul a devenit posibil ca urmare a unui acord încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, societatea Cupru Min Abrud, administratorul barajului, şi Fundaţia ”ProPatrimonio” prezidată de arhitectul Şerban Sturdza. Locuitorii statului din comuna Lupşa ar fi dorit ca biserica să fie strămutată în sat, însă în lipsa unui teren disponibil acest lucru nu a mai fost posibil. Conducerea muzeului ASTRA a finanţat parţial strămutarea bisericii la Sibiu, primul pas fiind ”extragerea” picturii interioare. Restul resurselor au fost asigurate de compania Cupru Min, care a reparat drumul şi a trimis macaraua care a ridicat turla de pe biserică.

Sursa: https://identitatea.ro/biserica-din-apuseni-veche-de-250-de-ani/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test