fbpx

Aprilie este Luna Mondială a Astronomiei! Acesta este un program iniţiat de organizaţia internaţională „Astronomi Fără Frontiere” (Astronomers Without Borders – AWB) și curpinde mai multe soiuri de activități în toată lumea.

Scopul lansării unui astfel de proiect este de a răspândi în rândul copiilor, tinerilor, dar și adulților pasionați de acest domeniu, idei, mistere și curiozități ce vin din spațiul cosmic. Luna Mondială a Astronomiei a luat naștere în 2009 și se derluează an de an și la noi, 2009 fiind Anul Internaţional al Astronomiei.

Ideea a fost îmbrățișată cu drag de români, multe societăți, asociații și grupuri ce se ocupă cu dezvoltarea acestei ramuri în România desfășoară în această perioadă evenimente deschise publicului amator de astronomie. Printre acestea se numără Societatea Astronomică Română de Meteori, AstroClub București sau Asociația Astronomică „Sirius”.

Confuzia dintre astronomie și astrologie

Mulți oameni confundă aceste două domenii care, deși par asemănătoare și pornesc de la un punct comun, pun accentul pe lucruri total diferite!

Astronomia este știința naturală care studiază corpurile cerești și fenomenele lor, utilizând principii înrudite cu matematica, fizica și chimia pentru a explica originea și evoluția acestora. Ele pun accentul pe planete, stele, sateliți, comete, galaxii etc.

Astrologia este numită pseudoștiință și se ocupă cu formarea unor legături între pozițiile corpurilor cerești și personalitatea, comportamentul și destinul persoanelor. Aceasta are rădăcini adânci în istoria omenirii, pornind din Antichitate și traversând fiecare perioadă, dezvoltându-și principiile. De astrologie se leagă zodiacul, horoscopul, dar și anumite obiceiuri cu originile în ezoterism sau ocultism.

Steaua Sirius, cea mai strălucitoare de pe Pământ

Știați că steaua Sirius este mai mare decât Soarele de două ori, și mai strălucitoare decât acesta de 23 de ori? De asemenea, este de două ori mai strălucitoare decât Canopus, a doua cea mai străluctiaore stea.

Sirius se află la o distanță de 8,6 ani lumină de sistemul nostru solar și este considerată de către specialiști una dintre cele mai apropiate stele de Pământ. În plus, tot ea este numită și steaua Câinelui și este cea mai ușor de observat de pe Pământ.

Steaua Sirius a avut o însemnătate și în vremurile îndepărtate. Egiptenii o foloseau pentru sistemul lor calendaristic, urmărind poziția sa pe cer. Cei care lucrau în agricultură în Egiptul antic au asociat-o pe aceasta cu comportamentul lui Sirius. Abia după apariția stelei, în timpul așa-numitei ridicări heliacale, a fost posibilă prezicerea datei exacte a viiturii râului Nil, care a avut o importanță desăvârșită pentru această țară.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.