fbpx

A fost odată ca niciodată, cu mult timp în urmă, o fată de o frumusețe rară. Trăsăturile speciale ale acesteia nu aveau cum să treacă neobservate, întorcând mereu fiecare privire. Adorată de bărbați și invidiată de toate femeile, Maria Ghica- Comănești, zisă și Marghiolița, avea să rămână în istorie pentru viața sa amoroasă caracterizată printr-un parcurs tumultuos.

Marghiolița s-a născut în primul deceniu al secolului al XIX-lea și încă din adolescență a știut să obțină ceea ce își dorea. Profitând de atuurile sale, aceasta s-a folosit de fiecare ocazie pentru a ajunge unde voia.

Pe Maria Ghica oamenii care au văzut-o o categoriseau ca fiind cea mai frumoasă femeie, un soi de Venus al vremurilor respective. Astfel, ea ajunsese destul de cunoscuta prin prisma înfățișării sale ieșite din comun, dar și prin aventurile pe care le-a avut.

„Toate graţiile din mitologie îi făcuseră parte din darurile lor. Totul, figură, talie, spirit erau în perfecţiune la dânsa, de se putea zice că reprezintă idealul frumuseţii perfecte

Gheorghe Sion

Prima căsătorie a Marghioliței s-a oficilaizat la Constantinopol, cu fiul domnitorului Ioniță Sandu Strudza, Nicolae Sturdza. În perioada în care a stat în zona Turciei de azi, ea a atras privirile până și sultanului Mehmed II. Acesta, fermecat de senzualitatea femeii, o invită la el să îi cunoască haremul. Cu toate astea, ea nu îi va accepta invitația.

Câțiva ani mai târziu, aceasta își părăsește soțul și pleacă înapoi în țară unde se îndrăgostește de un general rus. Planuiește să fugă cu el la Moscova, însă din cauza faptului că acesta nu îi pune la dispoziție pe parcursul drumului confortul de care domnița avea nevoie, îl părăsește și se întoarce în România.

După aceea, ea se va căsători cu Constantin Sturdza, un mare boier în vârsta de 60 de ani. Acesta o va adora din străfundul sufletului pe Maria, fiind cu mult mai tânără decât el, iar ea îi va adora averea. Totuși, iubirea lor incompletă nu va rezista, deoarece Marghiolița îl întâlnește pe Nicolae Roznovan.

Ironia face chiar ca boierul nou din viața sa să fie vărul primului său soț. Aceasta plănuiește să fugă cu Nicolae, lăsându-și actualul bărbat și fii vitregi în voia sorții. În noaptea când Roznovan a venit să o ia, lucrurile nu au decurs tocmai prietenește la Castelul de la Ruginoasa.

Acesta avea să îl omoare pe Săndulache Strudza, fiul lui Constantin, care a încercat și-și apere mama. Cei doi amanți vor fugi în Bucovina, însă nu vor avea prea mare liniște. Se vor plimba în căutarea păcii prin mai multe țări, dar nu vor dobândi decât blestemele patriarhului ecumenic.

Cu timpul, s-au stins din viață ambii bărbați din viața Marghioliței. Aceasta a trăit însă având de toate și bucurându-se în continuare de viața sa aventuroasă până la 1888.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.