fbpx
Many alphabet letters in a jumbled mess of a 3D display or background of words and messages

În urmă cu câteva zile, a apărut la editura Univers Enciclopedic ediția a III-a e Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, cunoscut cu prescurtarea sa, DOOM. Acesta cuprinde peste 64 de mii de cuvinte, dintre care circa 3500 sunt termeni și expresii noi.

O limbă se află într-o continuă dezvoltare, asupra acesteia acționând factori diverși. Dinamica unei limbi este dictată de influențele aflate în tendințe, iar dacă pe vremuri franceza avea rol principal, în zilele noastre mulți termeni preluați din limba engleză și-au făcut loc în dicționarul român. Astfel, întâlnim mai nou în mod oficial cuvinte precum „take-away”, „gay”, „like”, „afterschool”, „breaking news”, „selfie” sau „all-inclusive”.

Un alt factor care ajută la dezvoltarea unei limbi este contextul actual. De exemplu, situația pandemică ne-a obligat să ne familiarizăm cu o serie de termeni care oficial fac parte din limba română: „coronavirus”, „coronasceptic”, „izoletă”.

De asemenea, au fost adăugate cuvinte foarte utilizate în limbajul colocvial, însă care nu au fost acceptate până acum în dicționar. Vom întâlni termeni precum „prof”, intrat oficial în limba română și având pluralul „profi”.

Totodoată, au fost modificate câteva forme prezente în mod obișnuit în uzul vorbirii. Printre aceste modificări se numără schimbarea formei de plural a cuvântului „ecler”, cu „eclere” (fost „ecleruri”), acceptarea ambelor forme de plural a cuvântului „căpșună” sau acceptarea ambelor modalități de a denumi o dată calendaristică („doi mai”, „două mai”).

Nu în ultimul rând, au fost introduse în dicționar fostele greșeli mult prea folosite de români. Printre deciziile adoptate se numără acceptarea formei problematice a verbului „a înșela” la persoana a III-a singular („înșeală”).


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.