fbpx
Dracula's Castle is placed in an idyllic setting in Carpathians Mountains near Brasov

Oamenii au fost mereu atrași de mister și de poveștile care le creează sentimentul acela subtil de panică. Un exemplu perfect este legenda lui Dracula, contele- vampir, legendă ce atrage României și, în special, castelului Bran mii de turiști anual.

Cum a apărut Dracula în peisajul nostru

În 1898, scriitorul irlandez Bram Stoker publică romanul Dracula, în urma unor coșmaruri care l-au bântuit. Cartea se concentrează asupra contelui de Transilvania, Dracula, un secui, descendent al hunului Attila, mândru de el și neamul său. Acesta locuiește într-un castel din Transilvania, înălțat în piatră, lucru care a condus cu ușurință la Castelul Bran, iar istoria protagonistului amintește că acesta se lupta cu turcii și a avut o ceartă cu fratele său, date preluate din istoria noastră despre Vlad Țepeș. Astfel, coincidențele încep să apară, mulți oameni începând să se întrebe cine a fost de fapt Dracula?

Nu avem nicio dovadă scrisă sau certă că Stoker s-a referit în totalitate la domnitorul român, scriitorul nevizitând niciodată țara noastră, însă cu siguranță a citit despre ea și s-a inspirat câtuși de puțin. Multe persoane corelează pasiunea lui Dracula pentru sânge cu pasiunea lui Vlad III de a trage oamenii în țeapă, sursele istorice menționând undeva la câteva sute de mii de asasinate de genul. De asemenea, pe tatăl domnitorului îl chema Vlad Dracul, aspect care întărește teoria relației dintre personajul autorului irlandez și domnitorii români.

Deși mulți oameni sunt ofensați din cauza amploarei pe care vampirul a luat-o pe teritoriul nostru, devenind imaginea unor zone precum Bran sau Sighișoara, alții preferă să se bucure de recunoștința internațională pe care am primit-o datorită personajului. S-au turnat numeroase producții cinematografice ce urmăresc firul poveștii, s-au scris alte cărți și cel mai important, mult mai mulți oameni vin să viziteze zonele unde poposea așa-zisul Dracula pentru a simți adrenalina de care au nevoie.

Castelul Bran – un obiectiv în vogă

Foarte mulți turiști merg să viziteze castelul mai mult din curiozitate SF decât din dorința de a afla mai multe lucrururi despre istoria neamului românesc. Castelul Bran se află la câțiva kilometri de Brașov și este o spledoare arhitecturală.

Prima mențiune istorica a castelului datează din anul 1377 și făcea referire la monument ca fiind „o nouă cetate de piatră”, treptat acesta prinzând contur drept castel și trecând printr-o serie de evenimente triste, care l-au luat din mâinile domnilor români. Acesta a fost recăpătat de către Regina Maria pentru implicarea sa în Marea Unire, pe vremea căreia s-au realizat și cele mai mari lucrări de reabilitare.

În prezent, castelul poate fi vizitat de luni până duminică, până în ora 16, iar prețul unui bilet de adult este de 45 lei. Studenții, elevii și pensionarii pot primi reduceri în baza unui act care atestă statutul acestora. De asemenea, pe lângă castel mai pot fi vizitate Tunelul Timpului și expoziția Instrumente medievale de tortură.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.