Pe lângă cele două parcuri prezentate în partea I a acestui articol, anume Regele Mihai I și Alexandru Ioan Cuza, Bucureștiul mai oferă locuitorilor săi alte oaze de liniște și pace, pe placul tuturor vârstelor și modurilor de a petrece timpul liber.
Parcul Cișmigiu
Aflat în inima capitalei, cu intrarea principală prin bulevardul Regina Elisabeta, Parcul Cișmigiu este imaginea naturală reprezentativă a Bucureștiului, fiind cea mai veche grădină a acestuia. Deși nu are dimensiuni prea mari, esența sa stă în poveștile care au rămas captive în fiecare copac sau fiecare bancă ce se află aici. Cișmigiul este un parc al tineretului, fiind înconjurat de multe licee, dar și aflându-se la câteva minute de Universitate sau Conservator, de pildă.
Istoria acestui parc pornește din secolul al XVIII-lea, când s-a săpat o cișmea la intrarea de astăzi dinspre Știrbei Vodă, lângă care avea să își ridice o locuință cel care urma să se ocupe de aceasta, denumit cișmegiu. Treptat, domnitorii români au dezvoltat zona, profitând de apropierea dintre baltă și Dâmbovița. Pavel Kiseleff a venit câțiva ani mai târziu cu ideea de a transforma zona într-o grădină publică.
Un aspect interesant legat de acest parc este tradiția patinoarului, care a luat naștere în anul 1883, când lacul a înghețat și s-au organizat concursuri pe gheață. În zilele noastre, lacul este secat și transformat anual în patinoar pentru iubitorii acestui sport.
Printre lucrurile interesante pe care le poți face în Cișmigiu se numără:
- O plimbare cu barca pe lac
- Patinaj pe timp de iarnă
- Vizitarea locului numit „La Cetate”, mai exact ruinele unei foste biserici
- Vizitarea Rotondei Scriitorilor, un loc unde se află busturile unor mari autori români
- Vizitarea monumentul Eroilor Americani
- Oprirea la una dintre terasele din parc
Parcul Tineretului
Sectorul 4 ne-a demonstrat întotdeauna ce înseamnă ordinea și amenajarea frumoasă a spațiilor publice, iar parcul Tineretului este una dintre dovezile de care aveam nevoie. Mărginit pe de o parte de Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și aflat în vecinătatea Orășelului Copiilor de cealaltă parte, parcul Tineretului surprinde antiteza magică dintre vechi și nou.
Cu toate acestea, parcul nu a avut o istorie prea frumoasă. Acesta a fost construit pe fosta Vale a Plângerii, care a fost groapa de gunoi a Uzinelor Comunale București, timp de 25 de ani. Odată cu venirea lui Ceaușescu în 1965, au fost demarate lucrările de amenajare a parcului, care au durat până la 1974.
Parcul curpinde un frumos lac, dar și numeroase clăridi importante precum Sala Polivalentă, Palatul Național al Copiilor sau Teatrul Stela Popescu.
- O plimbare pe malul lacului
- O vizită parcului de distracții din Orășelul Copiilor
- Să admirăm priveliștea din roata panoramică
- Să facem sport pe numeroasele terenuri amenajate
- Să închiriem o bicicletă