fbpx
The ruins of the Chiajna Orthodox Church (1700) near Bucharest, Romania

Aflată la marginea Bucureștiului, lângă cartierul Giulești-Sârbi, se zărește ruina Mănăstirii Chiajna, ridicată pe vremea domnitorilor fanarioți. Un loc aparte, atât datorită istoriei sale tumultoase, cât și evenimentelor paranormale ce o înconjoară, joacă un rol important pentru pasionații de senzații tari și legende urbane.

Bucureștiul ascunde multe zone și clădiri ale căror povești sunt menite să stârnească teama în ascultătorii lor, de la străzi bântuite la spitale abandonate și case memoriale. Dintre acestea toate, se remarcă Mănăstirea Chiajna, un loc despre care localnicii spun numai lucruri stranii. De povestea acesteia se leagă legenda clopotului îngropat, sunete ciudate, umbre stranii și prezențe ce nu par a aparține oamenilor.

Clopotul îngropat

În drumul spre faimoasa ruină ce datează din secolul al XVIII-lea, este nevoie să treci printr-un cimitir, indiferent din ce parte vii. Abia apoi, zărești fosta mănăstire, în mijlocul unui câmp ce nu pare să fi cunoscut picior de om, lângă groapa de gunoi ce oferă locului un miros specific. Legenda spune că pe vremea otomanilor, aceasta a adăpostit localnicii speriați și a fost atacată de armata turcă, chiar înainte de a fi sfințită și de a putea funcționa ca o reală biserică. De frică să nu fie descoperiți, sătenii au dat jos clopotul care ar fi putut face zgomot și l-au aruncat în Dâmbovița. Acest gest necugetat pare să fie una dintre cauzele principale ale lucrurilor necurate care se întâmplă aici. Sunt momente când chiar și acum, liniștea asurzitoare este întreruptă de bătaia unui clopot.

Chipul de pe zid

O altă legendă ce poposește între zidurile vechii mănăstiri este cea a chipului ce a răsărit pe peretele drept al ruinei. Trecătorii spun că acesta ar reprezenta-o pe Ancuța, fiica doamnei Chiajna, care a fost asasinată la ordinul mamei sale din cauza faptului că s-a măritat cu tânărul alături de care trăia o adevarată poveste de dragoste. Alții spun că imaginea apărută din senin înfățișează fie un înger, fie Sfinxul, iar câteva persoane consideră chiar că „icoana” este făcătoare de minuni.

Băiatul cu bilet de tren

În anul 1967, o crimă groaznică a avut loc în preajma Mănăstirii Chianja. Un băiat de 16 ani a fost găsit mort, alături de biletul său de tren emis de CFR Titu și cele două bilete de peron. În urma autopsiei, s-a stabilit faptul că tânărul a avut o moarte violentă, fiind izbit de mai multe ori de un perete. Polițiștii l-au considerat pe bietul copil o victimă a blestemului acestei mănăstiri.

În prezent, ruina este înconjurată de un gard și este păzită atât de un paznic, cât și de preotul de la noua biserică ridicată acolo: Biserica Acoperământul Maicii Domnului. Atmosfera nu mai este la fel de înfricoșătoare grație puținilor călugări ce se ocupă de locurile de acolo alături de preot. Aceștia au amenajat câteva chilii și au în grija lor animale și o frumoasă grădină. Ruina este în continuare vizitată de turiști curioși, oameni pasionați de fenomene paranormale, fotografi, artiși etc.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.