fbpx

Una dintre cele mai valoroase piese ale României este costumul popular tradițional. Fiecare popor se remarcă prin aspectul propriu, prin cultură și oameni, iar țara noastră, pe lângă toate evenimentele istorice, tradiții și obiceiuri, se afirmă dincolo de hotare cu o piesă vestimentară deosebită. Veritabilul costum popular este o adevărată capodoperă, prelucrată atent, elegant și fin. Deoarece popularitatea lui se pierde odată cu trecerea timpului, există oameni, care își doresc ca acesta să spargă barierele lui și să reziste pentru încă multă vreme. 

Proiectul Cultural ETNOTIQUE

Ce este acest proiect? Ei bine, scopul lui este de a deveni un reper în marketingul cultural și o sursă valoroasă de informații cu privire la costumul tradițional românesc. Să promoveze tradiția, definită de existența unei piese cu o valoare excepțională pentru România și anume, costumul popular. 

A fost inițiat de acele persoane menționate anterior, ce își doresc să țină vie amintirea unei capodopere a trecutului folcloric, atât de reprezentativă țării. Inițiatoarele proiectului sunt reprezentate de două doamne, Alexandra Negrilă și Ileana Rădulescu, care și-au format scopul de a oferi vizibilitate și promovare asupra costumelor populare din vremea secolelor XIX și XX. Astfel, țelul este de a valorifica tradiția românească, ce este definită de portul popular tradițional. Conceput în cele mai vechi timpuri, acesta ajunge la valori impresionante. Cel drept, o astfel de capodoperă deosebită nici nu ar putea fi asemănat cu ceva ,,redus”. Doar măreția și atenția cu care au fost realizate, merită pe deplin respectul unor întregi generații. 

Colaborarea a avut loc cu mai multe muzee din țară și anume: Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, Muzeul Județean Olt, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Țării Beiușului etc, și cu câteva colecții private precum: Colecția Etnografică Marius Matei, Colecția Etnografică Ionel Tudoran, Patricia Toma și alte colecții importante etnografice. De asemenea, există și câteva colaborări cu oameni găsiți în diverse sate din România, care și-au împărtășit costumele autentice populare. 

Datorită acestor colaborări, pe site-ul www.etnotique.ro au fost adăugate peste 250 de costume găsite în majoritatea regiunilor din România. Fotografiile sunt realizate de către Ileana Rădulescu, o frumoasă galerie fiind expusă în apropierea Universității din București. Tablouri de dimensiuni mari sunt la vederea tuturor călătorilor, ce ajung în acea zonă, fiind o galerie de artă în aer liber. 

Tradiția românească trebuie respectată și promovată, în mod special acele lucruri, care ne diferențiază ca popor. Costumul popular românesc este o adevărată operă de artă, prelucrată manual, ce nu încetează din a suprinde datorită frumuseții originale. Astfel de costume nu pot fi realizate decât de acele femei autentice, care cumva au reușit, în neștiința secolelor trecute, să creeze adevărate opere vestimentare. Iar noi, cei din zilele actuale, trebuie să cinstim asemenea creații. Pentru că, trebuie să recunoaștem, astfel de haine nu mai pot fi concepute. Pe cât de mult modernismul poate să încerce, valorea și frumusețea unui costum popular nu pot fi egalate. Minimalismul este la putere în secolul actual, dar dacă privim atenți costumele populare, nu prezintă ele acea doză de eleganță și rafinament? Chiar dacă unele piese sunt poate mai mult împodobite cu detalii decorative, tot își păstrează o tentă aparte de minimalism. Combinația culorilor și a modelelor sunt atent alese, iar asta face ca această piesă vestimentară să fie caracterizată de originalitate. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.