fbpx
aerial view of Cincsor medieval church. Brasov county. Transylvania, Romania

Pe teritoriul României se află o mulțime de cetăți, care mai de care mai atractive, atât pentru frumusețea lor, cât și pentru trecutul istoric pe care îl dețin. Patrimoniul țării se definește prin prezența multor obiective turistice, și cetățile fiind pe lista monumentelor culturale ce trebuie vizitate și popularizate. 

Una dintre cetățile fortificate de pe pământul românesc este Cetatea Cincșor. Aceasta este localizată în partea vestică a orașului Brașov, într-un sat ce de-a lungul trecerii timpului a avut mai multe denumiri. Însă, astăzi este cunoscut drept satul Cincșor. Mai exact, locația se află la 14 km de Făgăraș, drumul fiind foarte accesibil. Cetatea își are începuturile încă din vremea anilor 1377, când apare pentru prima dată într-un document oficial. Pentru grupurile migratoare, această cetate a fost ținta multor lupte și invazii, dar a reușit să se mențină până în zilele actuale. 

În interiorul fortificație se află biserica al cărei hram este ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Actele arată că biserica datează din secolul al XV-lea, când începea construcția ei. Mulți consideră această biserică fiind cea mai bine păstrată din zonele Transilvaniei. 

Arhitectura dominantă este de stil gotic, goticul târziu, având o clopotniță și patru turnuri cu scop în apărare. Pe unul dintre pereții bisericii poate fi observat cu ușurință tipărit anul 1421, ce este considera anul în care au fost puse bazele construcției. Aici se află și una dintre cele mai mari și renumite orgi bisericești din țară. Tot în cadrul fortificației există și un muzeu ce prezintă o varietate de lucruri cu însemnătate culturală și religioasă precum: un potir similar cu cele din Birthalm și Cincu, datat în secolul al XV-lea și un clopot mic din anul 1499. De astfel, în biserică se află un tablou pictat ce datează de 800 de ani. A fost descoperit în urma unor săpături, iar în urma unui studiu amănunțit, s-a confirmat că pictura respectivă este din anul 1240. 

Există de asemenea și o legendă despre această cetate fortificată. Se spune că în subsolul bisericii exista o cameră pentru “anti-divorț”. Cuplurile care se aflau în pragul despărțirii, erau aduse într-o astfel de încăpere pentru a găsi soluția problemelor lor. După ceva vreme petrecută în incinta camerei, cei doi soți ieșeau mai îndrăgostiți ca niciodată. Ce fel de minuni puteau să se întâmple în doar câteva zile? Pentru locuitorii acelor timpuri era o adevărată magie ce avea loc în așa zisa cameră “anti-divorț”. Astfel, nu au existat divorțuri timp de 150 de ani, spun unele guri din Transilvania. 

Astfel de fortificații, cu o încărcătură istorică valoroasă și admirabilă, se află pe teritoriul românesc. Amintim de asemenea și de fortificații precum: Alțâna, Hosman și Biertan. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.