fbpx
View of the C/2020 F3 (NEOWISE) comet with tail above Europe, above a landscape with electricity pylons. Starry night sky.

Singurul astronom român ce a descoperit o varietate de comete, renumit dincolo de granițe datorită inteligenței și pasiunii pentru univers. Acesta este Victor Daimaca, un geniu în matematică și astronomie, ce a devenit recunoscut prin munca și descoperirile sale legate de corpurile cerești. 

Victor Daimaca s-a născut în data de 22 August 1892, în orașul Turnu Severin, în cartierul Olarilor, numit astfel la acea vreme. A provenit dintr-o familie umilă de negustori, părinții săi susținându-l în a își realiza visul. Încă de mic a fost pasionat de infinitul cer, crezând cu certitudine că dincolo de el se află ceva uimitor. Astfel, micul astrolog urma să înțeleagă tainele universului și încet-încet să le descopere. Cea mai mare dorință a lui era să descopere corpuri noi, admirând în fiecare seară stelele. 

A urmat școala și liceul în Turnu Severin, pasiunea lui pentru astronomie crescând din ce în ce mai mult. Prima cometă a observat-o într-o dimineață, fiind cometa Daniel. În cele din urmă a înființat societatea astronomică ,,Urania”, din care făceau parte persoane interesate de acest subiect. Împreună analizau cerul din împrejurimile Dunării, ca toate descoperite făcute să le trimită lui Victor Anestin, ce le publica în revista Orion. Astfel, Daimaca a învățat numele stelelor și componența constelațiilor. 

Captat în întregime de tainele cerului, și-a construit propriul punct de observație chiar în podul casei lui. De aici a putut observa planeta Uranus în Constelația Arcașul și trecerea a patru comete strălucitoare și a altor trei comete slabe. Pentru acesta au fost unele dintre primele cele mai bune realizări ale sale. După o vreme a ajuns profesor de matematică la Târgu-Jiu, după ce a studiat la Facultatea de Științe din București. 

Descoperirea primei comete 

Această descoperire a fost unică în România și una dintre cele mai valoroase. Victor Daimaca avea să descopere prima cometă, după câteva nopți de observație asupra galaxiei. În noaptea de 3 Septembrie și-a îndreptat binoclul spre Constelația Lynx, unde a zărit o stea mică, albă și difuză. Și-a consultat atlasul, însă, acel mic punct rotund nu apărea. În cea de-a doua noapte a regăsit pata îndreptată spre Ursa Mare cu 2 grade depărtare față de locul inițial. Astfel, a confirmat că aceasta era o cometă nouă. În 5 Septembrie deja era și mai departe, urmând un proces prin care acesta a calculat pozițiile, distanțele și timpul, pentru a deduce următoarea localizare a cometei. Numaidecât a trimis o telegramă la Observatorul Astronomic din București în care enunța: ,, Cometă nouă, mărimea a 8-a în Lynx, pe linia Alfa – Gemini – Ipsilon Ursa Mare, deplasare diurnă 2 grade spre omicron Ursa Mare”. La data de 9 septembrie Observatorul a găsit cometa respectivă, anunțând telegrafic imediat Biroul Central  al Uniunii Astronomice Internaţionale de la Copenhaga, care a trimis informația în toată lumea. Astfel, cometa lua numele de Daimaca 1943, fiind descoperirea unică a românului Victor Daimaca. 

A fost medaliat de către Societatea astronomică a Pacificului din San Francisco, urmând să mai descopere o serie de comete. A murit la data de 20 mai 1969, imaginea lui rămânând vie de-a lungul multor generații. 


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.