fbpx

De ce este România frumoasă, se întreabă mulți oameni. Răspunsul este simplu, pentru diversitatea sa. Împărțită în regiuni care mai de care mai frumoase, România  este poporul care reușește să bucure privirile, gusturile și auzul multor turiști. Însă astăzi, pentru că Paștele se apropie, vom pătrunde în bucătăria regiunilor, descoperind cea mai întâlnită rețetă a fiecărei zone odată cu venirea sărbătorilor pascale. Și pentru că pofta este mare, cel mai bine este să vizităm aceste locuri și astfel vom cunoaște personal preparatele tradiționale ale Paștelui.   

Masa festivă a dobrogenilor 

Astfel călătoria culinară începe în una dintre cele mai reprezentative regiuni ale României, unde gospodinele gătesc cum știu mai bine, respectând cu atare tradițiile, pentru a încânta familile și vizitatorii. În Dobrogea ne vom bucura papilele gustative în ziua de Paști cu o ciorbă acrită cu borș de putină. Ne va fi servit și drobul cu ouă fierte, din carne proaspătă de miel, iar ca o gustare dulce, gospodinele pregătesc deliciosul cozonac, copt cu o precizie de nedescris, deoarece doamnele sunt foarte atente ca preparatele să fie perfecte. Ne apropiem puțin de mare, unde peștele nu lipsește de pe masa festivă a Paștelui, astfel ne vom delecta cu o ciorbă de pește acră și pește pregătit la cuptor, cu felii de lămâie și legume. Și nu vom uita de Braga, o băutură tradițională dobrogreană.  

La o vorbă cu oltenii 

Oamenii de cinste, cu suflet și care respectă toate sărbătorile pascale, sunt oltenii, care indiferent de unde ai veni, te vor primi la masa lor tradițională din ziua Paștelui. Fiți pregătiți de un adevărat ospăț. Sarmalele sunt pregătite încă din Sâmbăta Paștelui, din carne de porc, ba chiar și în viță-de-vie, asortate cu un ardei iute murat și mămăligă caldă. La fel ca și în Dobrogea, drobul este la loc de cinste pe masa oltenilor, însă mulți îl pregătesc din măruntaiele păsărilor, adăugând multă verdeață, iar astfel drobul devine extrem de aromat. Ca dulciuri renumite sunt plăcintele, în special plăcinta cu mere și cea cu brânză dulce. Deși mielul este principal pe masa de Paști, la olteni veți găsi și ciorba de burtă cu smântână, de asemenea delicioasa salată de boeuf. În ziua de luni, localnicii scot de la “garniță” cele mai mari bucăți de carne, printre care și “burta” umplută cu carne tocată, peste care vor presăra pătrunjel verde proaspăt. Este un adevărat deliciu și pentru ca ospățul să fie unul fără de egal, de pe masă nu va lipsi carafa cu vin roșu rece și numai bun de băut cu toate aceste preparate.  

La pas prin Moldova 

Ajungem astfel în nordul țării, unde localnicii ne vor pofti la masă, oferindu-ne ce au mai bun. Paștele se cinstește în stil mare, mesele fiind bogate și care mai de care mai gustoase. Aici se gătește cu pasiune și dragoste, mâncarea având un gust de nedescris. Nu se uită însă de tradiționalism, iar oamenii pregătesc mâncarea respectând obiceiurile pascale. Totul se gătește din Sâmbăta Paștelui, iar ouăle se vopsesc în Joia Mare. Carnea de miel este preparată încă din Vinerea Neagră, condimentată cu tot felul de soiuri de condimente, care vor da o savoare aparte cărnii. Așezați la masă, ne vom bucura de o ciorbă rădăuțeană, de sărmăluțe moldovenești, plăcinte cu dovleac, platourile bogate cu: caș, salată de vinete, ceapă roșie, șuncă, pastramă și cârnați; răcituri de cocoș, miel la tavă, tochitură cu mămăligă și carne de miel și desigur veritabila palincă. Ce mai lipsește? Gândul bun și discuțiile în familie, o atmosferă minunată pentru ziua de Paști.  

În Muntenia e ca acasă 

Dacă se remarcă prin ceva, atunci o face prin voia bună, căci oamenii din Muntenia sunt de o veselie și bucurie în toate zilele, iar în cele de sărbătoare fericirea li se dublează. Astfel ne strângem în jurul focului, unde mielul deja este pe proțap. Și pentru că muntenii sunt iubitori de carne, de pe grătar nu va lipsi carnea de pui și cea de porc, micii și cârnați. Doar o dată pe an este Paștele și trebuie sărbătorit ca atare. Însă pe masă vom surprinde și tocănița de ied picantă și aromată, servită cu mămăligă, pastrama de berbecuț la tigaie, plachie de crap cu usturoi, dovlecei umplți cu ciuperci, orez și brânză și ca desert pască aromată cu stafide. Dacă masa de aici nu v-a convins, sunteți invitați în zonele Munteniei în ziua Paștelui și veți rămâne profund încântați de toate aceste preparate gustoase.  

Ca în Ardeal nu-i niciunde 

Secretul bucătăriei ardelenești este acela că toate gospodinele își pregătesc listele cu o săptămână în urmă, fiind sigure că n-au omis nimic, iar astfel pregătirile pot începe în tihnă. Ce este frumos la această zonă este că în dimineața Paștelui, femeile merg la biserică având coșurile pline cu bunătăți, iar abia după slujba religioasă, familia se va aduna în jurul mesei festive, care va fi una foarte bogată. La fel ca și în Oltenia, pe lângă miel, carnea de porc este la loc de cinste pe masă. Astfel că preparatele din carne care au stat peste iarnă, vor fi scoase pe masa de Paști, acompaniate de un vin rece și palincă tare. Meniul pentru această zi este: jambon de porc afumat, sărmăluțe din carne de miel, pască, prăjituri de casă, cozonac, vin roze de coacăze, ouă roșii, chiftele și friptură de miel pregătită cu rozmarin. Duminica Paștelui se cinstește acasă, în familie, urmând ca luni să fie vizitați prietenii, rudele. Acesta este un obicei respectat de majoritatea localnicilor. În ambele zile, masa se ține la fel de bogată, de pe ea nelipsind nicio secundă mâncarea.  

Sărbătorile Paștelui sunt aceleași pentru toată țara, însă ce le face diferite este gastronomia, astfel fiecare regiune fălindu-se cu preparatele proprii. Și pentru a schimba puțin din rutina fiecărui an, haideți să vizităm fiecare zonă și așa vom cunoaște cât mai multe delicii tradiționale. România este o țară deosebită, cu oameni minunați și cu o bucătărie tradițională atât de diversificată și bogată. Să profităm de toate șansele culinare, să ne îmbătăm papilele gustative cu cele mai aromate gusturi și să ne bucurăm mai mult de ceea ce țara aceasta ne oferă.  


Like it? Share with your friends!

Raluca Ioana
Totul este artă, cum de altfel și țara aceasta, România, este o adevărată piesă de muzeu. Iar ca orice piesă valoroasă, merită să fie recunoscută de către noi. Să scriu este o pasiune, să scriu despre România este deja iubire.