fbpx

Acest traseu se adaugă celorlalte articole despre minunata lume a Munților Buzău, cu lacuri pline de mister, cu misticele schituri rupestre și frumoasele tabere de sculptură, cu vulcanii noroioși, focurile vii și munții de sare. Este un traseu care se poate face într-o singură zi cu întoarcere în București, într-un weekend prelungit sau în câteva zile de vacanță, atunci când puteți să vedeți toate obiectivele din această interesantă zonă a României.

In acest traseu am ajuns la mai putin cunoscutul ansamblu brancovenesc de la Ramnicu Sarat, la biserica fortificata Bradu, unul dintre platourile de filmare ale filmului AFERIM si la Babele de la Ulmet, un loc ireal din care am plecat fermecati.

In ultimul timp parca faima orasului RAMNICUL SARAT a fost facuta de tortionarul comunist Visinescu, de la penitenciarul orasului si nu de minunatul COMPLEX BRANCOVENESC, cladirea primariei sau de istoria bogata a orasului.

Am mai avut in plan sa ma opresc si sa vizitez acest complex la intoarcerea din traseele facute pe plaiurile Moldovei, dar din diverse motive atunci nu am reusit si am pastrat obiectivul pana acum.

Domnitorul Constantin Brancoveanu care se odihneste la ctitoria sa din Bucuresti si care a daruit tarii minunatul stil brancovenesc de arhitectura, a ridicat si la Ramnicul Sarat un palat, precum cele de la Mogosoaia si Potlogi. Importanta acestui stil s-a vazut ulterior prin influentele arhitecturale transmise numeroaselor cladiri din Romania, unde Manastirea Hurez, modelul acestui stil si unul dintre patrimoniile Unesco ale tarii, a inspirat si casa regala la Palatul Cotroceni dar si familia Ceausescu la Palatul Primaverii.

Aici, pe locul unei biserici mai vechi ce se numea Ramnic, a construit la sfarsitul anilor 1600 Constantin Brancoveanu si unchiul sau Mihail Cantacuzino, o frumoasa curte domneasca si o biserica.

Fortificata cu ziduri de incinta si turnuri, biserica a fost pictata de Parvu Mutu, faimos pictor al acelor vremuri, cel pe care l-am admirat si la Manastirea Aninoasa si ctitoriile Cantacuzino de la Sinaia, Coltea, Fundenii Doamnei, Manastirea Mamu sau Brancoveni Lungesti, Filipestii de Padure, s.a.m.d.

Un alt lucru interesant este usa de la intrarea in biserica, care este asemanatoare cu cea de la Biserica Coltea, cea care a inspirat atat de mult familia de sculptori Stork.

La interior i-am admirat pictati pe ctitori si pe familiile lor, acvila bicefala a Cantacuzinilor gasita si la Casa cu blazoane si am gasit doua pietre funerare, una a unor preoti despre care nu se stia mare lucru si una a nepotului lui Alexandru Suvorov, supranumit contele Rimninski cu referire la Rimnic, unul dintre cei mai importanti generali din istoria Rusiei, neinvins in batalii si care a castigat impotriva turcilor doua batalii importante pe teritoriul actual al Romaniei, aici la Ramnicu Sarat si la Focsani.

Am analizat si frumoasa catapeteasma pictata cu scene religioase si care era pazita de doi dragoni auriti sculptati in lemn, precum si intreaga opera de pictura a bisericii, admirata si ea de la colturile naosului de doi serafimi sculptati.

Conacul Brancovenesc gazduieste un mic muzeu de arta, alcatuit in principal din picturi. Am gasit aici o camera dedicata unui pictor ramnicean necunoscut mie pana acum, Petre Iorgulescu-Yor. Un artist care a lasat o cariera avocateasca pentru pictura si care a realizat in principal peisaje ale Romaniei de atunci.

Ne-am bucurat si de operele de pictura ale unor artisti mai renumiti ca, Iosif Iser, Dumitru Ghiata, C. Baba, Pallady si de cele de sculptura a lui Jalea, Mendrea si Caragea.

Pe langa aceste doua importante cladiri am vizitat si Muzeul Municipal al orasului Ramnicu Sarat, care se afla tot acolo, dar in cladirile vechii staretii, ocupate in trecut si de securitatea comunista.

Am inceput turul cu o expozitie dedicata pompierilor, cu echipamentele si imbracamintea lor specifica. Nu putea sa lipseasca de aici imaginea ramniceanului Pavel Zaganescu, al carui nume este preluat in denumirea ISU, bravul capitan al pompierilor care au luptat cu turcii in 1848 la Dealul Spirii.

Muzeul mai cuprinde si o colectie zonala de etnografie precum si documente si obiecte care au apartinut unor personalitati din Ramnic, Florica Cristoforeanu, importanta cantareata de opereta a carui nume a fost preluat de Casa de Cultura a Ramnicului, Traian Savulescu, biolog si fondator al Scolii Romane de Fitopatologie si arhitectul Petre Antonescu, cel care a proiectat in Bucuresti Arcul de Triumf, palatul neoromanesc al Primariei Capitalei de langa Gradina Cismigiu, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”unde se afla si Muzeul Literaturii, Palatul Marmorosh-Blank, decorat la interior de Cecilia Storck, Palatul Kretulescu de langa Gradina Cismigiu, actualul sediu Unesco, Cladirea Facultatii de Drept imbogatita cu sculpturile faimosilor juristi din Antichitate ale lui Ion Jalea, iar in tara Cazinoul din Sinaia, construit dupa cel din Monte Carlo, Cazinoul din Constanta, Palatul de Justitie din Buzau, Vila Florica a Bratienilor de langa Pitesti, Palatul Primariei din Craiova, etc.

Primaria Capitalei
Facultatea de Drept Bucuresti, sculpturi Ion Jalea
Palatul de Justitie. Buzau
Cazinoul din Sinaia

Va recomand cu caldura sa-l vizitati chiar daca si aici am intalnit aceeasi problema a majoritatii muzeelor romanesti cu “management invechit”: interzicerea fotografierii sau perceperea unei taxe mai mare decat biletul. Chiar daca acest lucru este permis in majoritatea muzeelor mari ale lumii, care expun opere de valori inestimabile, la noi putini muzeografi constientizeaza ca permiterea acestui lucru, bineinteles fara blit pentru protejarea exponatelor, este o forma de promovare gratuita si nu numai…In plus, am intalnit aici aceleasi personaje: ingrijitorii care stau toata ziua dar nu stiu sa-ti spuna nimic despre muzeu sau exponate, dar si regula descurajanta a necesitatii unui grup numeros de persoane pentru a vizita muzeul de arta din Casa Domneasca. Am apreciat totusi directorul muzeului care parea sincer interesat de administrarea acestui muzeu si un pasionat de istorie, dar, dupa cum am mentionat mai sus, mai sunt inca lucruri esentiale de schimbat…

Am pornit mai departe spre BISERICA CETATE BRADU, faimoasa pentru istoria sa dar si pentru scenele din filmul Aferim, care se alatura celor de la Cula Greceanu de la Maldaresti.

Am mai incercat sa ajung la ea si in alte dati, dar nu am gasit-o, iar ulterior timpul alocat altor obiective nu mi-a mai permis.

Curtea bisericii fortificate din satul Hales este inchisa dar cheile sunt tinute de un ardelean fain din Mosna, care locuieste la singura casa de langa biserica. Asa ca sunati la poarta, nu plecati, iar daca nu va raspunde nimeni sunati-l pe mobil la 0763837446, domnul Gogu. A fost amabil sa ne deschida si sa ne conduca intr-un mic tur incarcat de povesti, fara sa accepte sa-i platim ceva pentru deranj.

Una dintre cele mai vechi manastiri fortificate din Tara Romaneasca a fost ridicata in anii 1500 de sotia Domnitorului Mihnea Turcitul, Doamna Neaga. De familia acestora se pastreaza legenda fetelor, care, ca sa nu fie prinse de turci, s-au aruncat in impresionanta fantana a bisericii, construita dintr-o imensa bucata de piatra.

Domnitorul Constantin Brancoveanu s-a ascuns aici de trei ori si din porunca lui s-a ridicat aici si o Casa Domneasca. Ultimele porti ale cetatii le-am vazut la Muzeul de Istorie din Buzau incercate cu ghiule de eteristii care voiau sa-i scoata de aici pe boierii buzoieni ascunsi.

Din pacate la exterior necesita o renovare urgenta, iar la interior nu s-a mai pastrat mare lucru din biserica. Merita totusi vizitata dar nu doar pentru istoria sa ci si pentru farmecul zonei bogat impadurite, strabatute de un mic parau la care contempla vechile ziduri, precum si pentru decorul lasat in urma filmului Aferim.

BABELE SI MOSII DE LA ULMET asteptau impreuna cuminti pe lista, ca sa le vina randul la vizitat. Ne-au facut o impresie deosebita si am plecat de acolo extrem de impresionati de frumusetea locului si de unicitatea lor.

Am descoperit aici doua dealuri alaturate, in care, parca aruncati din Cosmos si implantati in pamant, ne asteptau o multime de TROVANTI, mult mai spectaculosi decat cei valceni, cu niste forme printre cele mai reusite: o motocicleta, mai multe farfurii zburatoare, un tun, melci, o balena esuata, un cap de maimuta, etc.

Adevarate sculpturi realizate de natura, au fost puse in valoare si “aduse la suprafata” de localnicii care au taiat bogata catina care le acoperise si cucerise aceasta imparatie. Am lasat masina la marginea satului si am continuat de acolo circa 10-15 minute pe jos, pe langa o salcie seculara pana intr-o mica poienita cu un iaz si am urcat apoi niste trepte sapate in deal si strajuite de o balustrada din mesteceni, mesterita tot de sateni, pana am ajuns sus la spectacolul naturii. Sunt doua trei indicatoare pe traseu dar sunt insuficiente.

Noi am avut noroc sa fim ghidati de un localnic care ne-a condus peste tot si altfel nu am ratat si Mosii. Trebuie sa stiti ca odata ce ajungeti sus, pe coama plina de BABE si va bucurati de intreaga vale care ofera o priveliste pana la munti, trebuie sa mai urcati circa 5 minute pana in padurea de pe coasta ca sa vedeti si MOSII.

Am intalnit toponimul de “Babe” in mai multe locuri din tara, in muntii Mehedintiului, in muntii Bucegi, in muntii Ceahlau. Denumirea are legatura cu traditia populara, cu una dintre cele mai cunoscute legende romanesti, a Babei Dochia si a fiului sau Dragobetele. Cu primele zile ale primaverii, atunci cand fetele isi aleg in martie cate o “baba”, o zi, care daca se va fi senina atunci tot anul fetei va fi fericit, iar daca va fi ploioasa si friguroasa atunci anul ii va aduce neimpliniri…


Sursa: taradacilor.ro


Like it? Share with your friends!

Forza România
test