O eclipsă totală de Soare se va produce pe 2 iulie 2019. O oculație solară se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui, iar văzut de pe Pământ, discul Lunii, care e, de obicei, mai mare decât cel al Soarelui, se va interpune între privitor și Soare, ”blocând” lumina, acoperind Pământul cu umbră preț de câteva minute.
Eclipsă totală de Soare pe 2 iulie 2019
Conform site-ului Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din București, o eclipsă totală de Soare se va produce pe 2 iulie. Fenomenul se observă doar din anumite locuri de pe glob, iar faza maxim de totalitate, numai pe o fâșie lată de circa 200 de kilometri, de unde și raritatea lor. Potrivit presei internaționale, eclipsa va putea fi admirată doar din regiunea Pacificului, Argentina și Chile.
Mai clar, în data de 2 iulie, Luna se va deplasa între Pământ și Soare, pe aceeași axă, generând o eclipsă. Oculația solară va debuta la ora 16.55 GMT, la est de Noua Zeelandă, pentru a se încheia în zona Argentinei, la ora 21.50 GMT. Cu toate că va traversa o parte din Oceanul Pacific, puține persoane o vor putea observa. Totuși, eclipsa va putea fi văzută de la Observatorul European Austral din La Silla, Chille, ce are în dotare unul dintre cele mai performante telescoape de pe Pământ.
Eclipsa mileniului, 11 august 1999
În 11 august 1999, pe cerul României a fost ultima eclipsă solară a secolului XX. Atunci, din lumină s-a făcut din senin întuneric, iar Soarele a dispărut. Eclipsa mileniului sau eclipsa istorică, după cum a fost numită, a durat 2 minute și 23 de secunde, dar a fost un spectacol pe care românii nu l-au uitat nici astăzi.
De altfel, nu numai românii au rămas impresionați de goliciunea cerului, căci, la acea vreme, mulți străini ne-au vizitat pentru a vedea cum se ascunde soarele. Austrieci, francezi, germani, toți au mizat pe faptul că vin și sigur vor vedea spectacolul din primul rând.
Citește mai mult: https://playtech.ro/stiri/eclipsa-totala-de-soare-pe-2-iulie-2019-unde-va-fi-vizibil-fenomenul-24807