La 30 de km de orașul Cluj, într-o zonă cu dune de nisip, din nordul dealurilor Siloşului, în imediata apropiere a comunei Aghireşu, se află un lac ce atrage prin culoare apei sale: Laguna Albastră.
Lacul s-a format pe locul unei cariere de nisip, o fostă mină de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu, unde apa s-a acumulat datorită unor izvoare subterane, dar şi prin reţinerea apei provenite din precipitaţii. De jur împrejurul lacului a crescut stufăriș, iar pereții de nisip și pietre calcaroase gălbui, s-au erodat în timp, dând locului o frumusețe aparte.
“Laguna Albastră este de o culoare deosebit de frumoasă, rezultată ca urmare a existenţei rezidurilor de caolin care zac pe fundul lacului.”
Până în anii ’90 aici existau și pești, dar în urma unor lucrări din anul 1995, lacul a secat, apoi apa s-a strâns din nou, redând viață spectaculoasei Lagune. Se poate ajunge aici fie cu mașina sau trenul, apoi pe jos sau cu bicicleta.
“În prezent, obiectivele turistice din zonă nu sunt puse în valoare şi nici nu sunt incluse în traseele turistice, cu excepţia Cabanei Leghia şi a Taberei de elevi Leghia. Printre aceste obiective turistice se numără şi Laguna Albastră, iar motivul nepromovării îl reprezintă infrastructura de transport care nu permite un acces uşor către aceste obiective.”
Sursa: https://identitatea.ro/mediterana-mijlocul-romaniei-locul-de-plaja/