Carmen Sylva- Regina scriitoare care a înființat numeroase Fundații caritabile
Carmen Sylva (in limba latina, cantecul padurii), este psedonimul literar al reginei Elisabeta de Neuwied. Carmen Sylva (Elisabeta) s-a nascut la 29 decembrie 1843 la Neuwied, Germania ca cel dintai copil al familiei printului de Wied. Se spune ca regina Elisabeta si-a ales pseudonimul literar din dorinta de a canta deopotriva padurile natale si pe cele din muntii patriei adoptive (Carmen – cantec, sylva – padure).
Debuteaza in 1880 publicand, la Lepzig, doua volume de versuri. Majoritatea scrierilor poetei sunt despre tara si oamenii tarii de adoptie, fie ca povestiri, descrieri geografice sau schite istorice si etnografice. Carmen Sylva poate fi considerata “animatoarea artei romanesti”, datorita propagandei culturale pe care o face in strainatate. Enescu a fost descoperit si trimis la studii in strainatate de catre regina.
Opera de caritate a reginei
Considerata a fi organizatoarea asistentei sociale din Romania, Elisabeta a infiintat pana in 1906 nu mai putin de 14 societati filantropice si nationale.
Altruismul nu era intotdeauna insotit si de un amplu spirit de organizare, dar a fost suplinit insa de doamnele desemnate pentru a prelua conducerea efectiva a societatilor infiintate de catre regina. Acestea au fost alese din randul elitei feminine, si dintre tinerele fete ce formau un “incantator batalion”.
Regina Elisabeta a României, a fost o scriitoare prolifică
Scriitoarea Carmen Sylva, a fost cea mai prolifică regina din Europa în domeniul literar. Peste 1.000 de poezii, 90 de nuvele, 30 de opere dramatice şi patru romane a lăsat scriitoarea regină moştenire literaturii. Scrierile sale cuprind poeme, basme, povestiri, memorii. A tradus în limba română din opera lui Pierre Loti. A fost co-autor al unui roman, scris împreună cu Mite Kremnitz. Cartea cea mai cunoscută a reginei-scriitoare este ”Povestirile Peleşului”, volum în care regina şi-a exprimat dragostea faţă de ţara a cărei regină a fost. Regina Elisabeta a completat veniturile casei regale a României, cu bani câştigaţi din publicitate. Ea a apărut în prima reclamă publicitară din lume de tip testimonial pentru o companie producătoare de maşini de scris.
Citeste mai mult: https://identitatea.ro/viata-si-opera-lui-carmen-sylva/