Situat în apropierea localități Turcoaia, județul Tulcea, lacul Iacobdeal, un lac antropic, s-a format într-o veche carieră de granit exploatată în urmă cu zeci de ani. Dinamitarea uneia dintre galerii, a facut ca apa din pânza freatică să inunde locul și astfel s-a creat lacul.
Oamenii locului îl denumesc „La fântâna” și spun că nu ar avea mai mult de 20 de m în adâncime și că acoperă zeci de utilaje rămase în urmă, după exploatarea carierei.
Culoarea de smarald a lacului și limpezimea apei, forma de căldare, creează o imagine inedită, semănând cu un lac glaciar, lucru ce face ca acest loc să fie unic. Este inconjurat de pereți smălțuiți de granit, maluri abrupte și se spune că in dâncimile sale ar trăi pești mari.
Lacul „nu are legatură cu nici o altă unitate acvatică. În el nu se varsă nici o apă curgătoare și nu are nici un canal de scurgere spre Dunăre.” (ecomuntiimacinului.wordpress.com). Alimentarea lacului cu apă este doar subternă și din precipitații.
Din loc în loc se văd urme ale clădirilor folosite în trecut, în timpul când aici funcționa cu succes cariera de granit. Situat în Munții Măcinului, lacul nu este ușor de găsit pentru că nu există indicatoare. Locuitorii sunt cei care te îndrumă spre acest colț de rai unde scăldatul pe timp de vară este sportul principal.
Scafandrul profesionist Marcel Taranu a cumpart acest loc cu ani în urmă. Cu toate acestea, lacul pote fi vizitat de orcine tece prin zonă; ba mai mult, proprietarul nu percepe nici o taxă celor ce se aventurează să facă baie în apa de smarald, sau celor care vor să simtă senzițiile tari și folosesc trambulina pentru a sări zece metri în gol înainte de a ajunge la apă.
Accesul la lac se face și printr-o grotă dând locului o tentă de aventură, de magie a naturii.
Citeste mai mult: https://identitatea.ro/unic-romania-lacul-iacobdeal-din-muntii-macinului/