fbpx

România este prezentă în selecţiile oficială şi paralele ale celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes cu scurtmetrajul „Albastru şi roşu în proporţii egale”, de Georgiana Moldoveanu, coproducţia „Seule à mon mariage”, de Marta Bergman, dar şi cu programul Romanian Short Waves.

Astfel, coproducţia franco-belgiană „Seule à mon mariage”, a regizoarei de origine română Marta Bergman, face parte din selecţia ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion), iar scurtmetrajul „Albastru şi roşu, în proporţii egale”, realizat de Georgiana Moldoveanu, a fost inclus în selecţia Cinéfondation, scrie Mediafax.

De asemenea, actorul român Valeriu Andriuţă joacă în filmul „Donbass”, de Serghei Loznitsa, care deschide secţiunea Un certain Regard.

Primul lungmetraj de ficţiune al Martei Bergman, „Seule à mon mariage”, este o continuare a tematicilor explorate în filmele anterioare ale acesteia – mai multe documentare, printre care se numără „Clejani” şi „Un jour mon prince viendra”. „Seule à mon mariage” este istoria Pamelei, o tânără romă hazlie şi insolentă care îşi părăseşte comunitatea cu speranţa de a schimba atât destinul ei, cât şi pe cel al fiicei ei: ea se lansează într-o lume necunoscută cu trei cuvinte franţuzeşti – „lapin, pizza, amour” – şi cu dorinţa unui mariaj salvator. Cu Alina Şerban în rolul principal, filmul produs de Frakas Productions şi Hi Films (Ada Solomon) a fost turnat două săptămâni şi în România, cu o echipă preponderent românească, având în distribuţie şi pe Rebeca Anghel, Marian Şamu, Viorica Tudor. Vlaicu Golcea a compus coloana sonoră a filmului,colaborând cu Taraf de Haidouks şi Mahala Rai Banda.

Programul Romanian Short Waves care, din 2008 şi până în prezent, prezintă la Cannes 120 minute de scurtmetraje româneşti este susţinut, şi în acest an, de Institutul Cultural Român de la Paris, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Filmele selectate de un juriu propus de Asociaţia Secvenţe participă la Short Film Corner, o secţiune necompetiţională a Festivalului de la Cannes. Ele pot fi vizionate la toate bornele digitale ale festivalului, precum şi într-o proiecţie specială programată pe 18 mai, la ora 15.00, în sala Palais F.

Cele 14 scurtmetraje selectate pentru ediţia din acest an a programului Romanian Short Waves sunt: „Prima lovitură”, de Peter Kerek, „Omul Care Ţine Liftul”, de Sergiu Lupşe, „Blocul
5”, de Ioana Băilă, „Cel Mai Bun Client”, de Chivrica Serghei, „Graniţe” de Andra Chiriac, „Salix Caprea”, de Valeriu Andriuţă, „500”, de Bogdan Albu, „Lapsus”, de Ana Margineanu, „Miss Sueno”, de Radu Potcoava, „Sărbătoritul”, de Sabin Dorohoi, „Vampirismus”, de Saffioti şi Nardulli, „Splendida Moarte Accident”, de Sergiu Negulici, „In the Frame”, de Zavadovsky şi Gnatiuc, „Scris/ Nescris”, de Adrian Silisteanu.


Citeste mai mult: http://www.descopera.ro/cultura/17201470-cu-ce-filme-este-prezenta-romania-la-festivalul-de-film-de-la-cannes-2018


Like it? Share with your friends!

Forza România
test