fbpx
Fantastic summer scene in Transylvania. View of traditional romanian peasant houses. Beauty of countryside rural scene of Transylvania, Romania, Europe.

A fi român nu este numai despre apartenență fizică, ci este despre o conectare la trecutul recent și îndepărtat al țării noastre. Mândria că suntem români se pierde din ce în ce mai tare în rândul copiilor și al tinerilor, de aceea este nevoie să ne amintim din când în când de ce ar trebui să ne fălim cu asta. Să ne amintim răspunsul lui George Enescu care își întreabă mama dacă cei de la Viena nu vor crede că se laudă dacă afirmă că este român.

1. Suntem mândri că suntem români pentru că avem cea mai frumoasă și curpinzătoare țară

Meleagurile României sunt de poveste, fie că alegem să mergem pe munte, ori la mare, ori în Deltă, ori într-un oraș precum Bucureștiul sau Clujul. Dumnezeu ne-a înzestrat cu un pământ superb și cu ape ce se preling printre văile ce se așteaptă a fi cutreierate.

2. Suntem mândri că suntem români pentru că avem o istorie care nu ne face lași

Încă de pe vremea dacilor, locuitorii acestor zone au demonstrat un curaj nemărginit. Lipsa fricii de adversar și a fricii de moarte au făcut din români niște eroi, pornind de la Posada și până la 1989.

3. Suntem mândri că suntem români căci avem români care ne fac mândri peste hotare

Românii sunt talentați, indiferent de domeniu. Însă talentul îmbinat cu munca face ca românii să fie de-a dreptul geniali. Astfel ne mândrim cu personaje istorice precum Ștefan cel Mare sau Ecaterina Teodoroiu, embleme ale sportului precum Gică Hagi, Simona Halep, Nadia Comăneci sau Elisabeta Lipă, scriitori de seamă precum Mihai Eminescu sau Mircea Eliade, artiști extraordinari precum Nicolae Grigorescu sau Constantin Brâncuși, importanți oameni ăn cinematografie precum Sebastian Stan sau Maia Morgenstern și mulți alții.

4. Suntem mândri că suntem români pentru că avem bucate recunoscute prin lume

Se știe că mâncarea tradițională românească face furori printre străini. Astfel, ar trebui să ne bucurăm când cineva laudă sarmalele, ciorba, micii sau mămăliga.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.