fbpx
  1. Cele mai cunoscute romane, inspirate de locuri din România, sunt „Castelul din Carpați” de Jules Verne și „Dracula” de Bram Stoker. Citiți mai multe detalii despre Castelul din Carpați aici: Cetatea Colț
  2. România este pe locul nouă în lume în ceea ce privește producția de vin.
  3. Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume printată vreodată. Dimensiunile ei sunt de 2,75 x 3.80 cm.
  4. Motorul modern cu reacție a fost inventat de inventatorul bucureștean Henri Coandă în 1910. Citiți mai multe detalii despre cele mai importante invenții românești aici: Cele mai importante invenții ale românilor.
  5. Rețeaua de transport în comun din București este a patra cea mai mare din Europa.
  6. Soprana Alma Gluck, prima artistă lirică ce a reușit să vândă 1 milion de înregistrări, s-a născut în București pe 11 mai 1884.
  7. În Brașov se găsește cea mai mare biserică în stil gotic dintre Viena, Austria și Istanbul, Turcia: Biserica Neagră. Citiți mai multe detalii aici: Biserica Neagră din Braşov.
  8. Castelul Peleș a fost primul castel din Europa care a fost în întregime luminat cu curent electric. Energia electrică era produsă de instalația proprie a castelului. Sistemul de încălzire al castelului a fost construit în 1888 și este funcțional și astăzi. Citiți mai multe detalii aici: Castelul Peleş.
  9. Al doilea glaciar subteran ca mărime din Europa, Ghețarul din Peștera Scărișoara, se găsește sub Munții Bihor din România. Are un volum de 75.000 de metri cubi și are o vechime de peste 3.500 de ani. Citiți mai multe detalii aici: Ghețarul din Peștera Scărișoara.
  10. Sursa de inspirație pentru Contele Dracula, personaj creat de Bram Stoker, a fost domnitorul Vlad Țepeș, nume provenit din cauza faptului că îi trăgea în țeapă pe dușmanii săi și îi lasă așa de-a lungul drumurilor.
  11. Timișoara a devenit în 1889 primul oraș din Europa care a avut iluminat public electric. Citiți mai multe detalii aici: Șapte curiozități despre Timișoara, „Mica Vienă” a României.
  12. De asemenea, Timișoara a fost primul oraș european care a introdus tramvaiele trase de cai, în anul 1869. Citiți mai multe detalii aici: Primul tramvai din România.
  13. Stiloul a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru și a fost brevetat în mai 1827. Inventatorul a trăit între anii 1799-1875. Citiți mai multe detalii aici: Cele mai importante invenții ale românilor.
  14. Cea mai înaltă biserică de lemn din lume și a doua structură de lemn din Europa este Mănăstirea Peri din localitatea Săpânța, Maramureș. Are o cruce înaltă de 7 metri care cântărește 455 de kilograme în vârful bisericii care are o înălțime de 78 de metri. Citiți mai multe detalii despre Mănăstirea Peri aici: Cea mai înaltă biserică de lemn din lume.
  15. Mini-seria americană „Hatfields & McCoys”, în roluri principale fiind Kevin Costner și Bill Paxton, a fost filmată în România.

Sursa: https://identitatea.ro/lucruri-interesante-despre-romania/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test