fbpx

Ministrul Educației a anunțat printr-un comunicat de presă publicat pe 10 februarie 2022 că data de 15 februarie devine oficial Ziua Națională a Lecturii. Aceasta are ca scop promovarea lecturii în rândul copiilor și tinerilor, prin diverse activități.

Astfel, în acest an motto-ul zilei este „Citim împreună!”. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, pune accentul pe nevoia de a încuraja cât mai mult tinerii să descopere frumusețea lecturii și obligativitatea ca ei pentru a trece de bariera aceasta impusă de societate într-o lume a tehnologiei.

„Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.”

Sorin Mihai Cîmpeanu

Cu ocazia acestei zile, în școli se vor organiza astăzi între orele 11 și 14, indiferent de cursuri și materii, activități de citit și cunoaștere prin lectură. Prin intermediul acestora, elevii sunt încurajați să își aducă de acasă sau să împrumute de la bibliotecă o carte. Fiecare profesor va alege cum și ce activități va desfășura alături de elevii săi.

Pe lângă aceste evenimente organizate în școli, vor exista și alte activități sociale și culturale menite să stârnească în viața tinerilor interesul pentru lectură. Ceremonia de început a acestei zile a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, astăzi, 15 februarie, de la ora 10:00, cu mesajele reprezentanților Administrației Prezidențiale, ale miniștrilor Educației și Culturii, ale Academiei Române, ale Primăriei Municipiului București, precum și ale altor instituții preocupate de promovarea lecturii.

De asemenea, ministrul aduce și o serie de recomandări pentru cei care doresc să organizeze activități în acest sens:

„a) invităm bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ;

b) recomandăm asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare;

c) încurajăm școlile să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.”

Este important, ca adulți și nu numai, să nu uităm toate beneficiile pe care ni le aduc chiar și 30 de minute de lectură pe zi. Cărțile sunt cel mai bun mod de a ne dezvolta imaginația și de a ne îmbogăți vocabularul, ajutând astfel la dezvoltarea noastră ca indivizi ai unei societăți. Lectura reduce stresul, relaxează corpul și mintea, sporește cultura generală și dezvoltă modurile multiple de a ne raporta la anumite situații. Nu în ultimul rând, cititul ne ajută memoria să facă față provocărilor.


Like it? Share with your friends!

Ioana

Simt că este nevoie să ne cunoștem țara: istoria, tradițiile, meleagurile și oamenii. Eu îmi doresc să ofer o direcție în călătoria spre descoperirea originilor noastre, o perspectivă nouă asupra acestora și mândrie că suntem români.