fbpx

Durerea este mesajul senzorial pe care corpul îl trimite creierului pentru a-l anunța când și unde are loc un proces vătămător. În majoritatea cazurilor, durerea este utilă, deoarece te previne cu privire la ceva ce ar putea să-ți facă rău, precum atingerea unei suprafețe fierbinți sau instalarea unei boli.

Însă, câteodată, durerea poate fi atât de greu de suportat, încât devine ea însăși o problemă pentru organism. În acest articol, îți prezentăm 15 dintre cele mai puternice dureri pe care le poate simți un om.

1. Guta

Fiind, în principiu, o criză intensă și acută de artrită, guta provoacă niște dureri cumplite. În trecut, era cunoscută drept „boala oamenilor bogați”, fiindcă una dintre cauzele gutei este dieta bogată în carbohidrați, alcool, grăsimi și carne roșie.

Practic, guta este rezultatul acumulării unei cantități prea mari de acid uric în sânge. Asta poate duce la formarea unor microcristale, care se depun la nivelul țesuturilor, inclusiv la nivelul articulațiilor.

Aceste microcristale provoacă dureri severe, precum și umflarea și înroșirea încheieturilor.

2. Abcesele dentare

Abcesele pot apărea oriunde în corp, însă cele dentare sunt printre cele mai dureroase, din cauză că au loc în apropierea unei multitudini de nervi. Infecția începe cu degradarea dintelui.

Pe măsură ce bacteriile se multiplică și distrug dintele, infecția devine tot mai dureroasă. În unele cazuri, ea se poate răspândi și la restul feței, cauzând febră severă și, în unele cazuri, moartea.

3. Ruperea tendonului lui Ahile

Tendonul lui Ahile este cel mai gros și mai puternic tendon din corpul uman. De aceea, atunci când se rupe, provoacă o durere cumplită. Cei care au trecut printr-o astfel de experiență spun că e și cum ai fi împușcat în partea din spate a piciorului.

4. Fracturarea femurului

Femurul este cel mai mare os din corpul uman și, prin urmare, ruperea lui nu este deloc amuzantă. Fracturile femurale apar de obicei în urma unui impact puternic, cum se întâmplă, de exemplu, în accidentele auto.

Este cea mai dureroasă fractură prin care poate trece un om. Procesul de vindecare este foarte dificil, durând adeseori între patru și cinci luni. O asemenea traumă are efecte de durată, care se fac resimțite timp de mai mulți ani după incident.

5. „Spânzurat, tras și sfârtecat”

Evul Mediu se poate „lăuda” cu cele mai brutale metode de execuție. Una dintre ele era cea denumită „spânzurat, tras și sfârtecat”. În primă fază, condamnatul era spânzurat până ajungea în pragul morții, moment în care era coborât din laț.

Apoi, osânditul era legat de un cal, care îl târa până la locul execuției, unde era decapitat. După moarte, trupul era sfârtecat în patru bucăți.

6. Nevralgia trigeminală

Nervul trigemen este ce mai mare nerv cranian. Este un nerv mixt, alcătuit din trei ramuri: nervul oftalmic, nervul maxilar și nervul mandibular. Când nervul trigemen este vătămat, durerile sunt de nesuportat.

Cei care suferă de nevralgie trigeminală au descris-o ca fiind precum un trăsnet care te lovește în cap. Crizele de nevralgie trigeminală pot fi cauzate de acțiuni simple, precum periajul dentar sau aplicarea machiajului.

7. Execuția prin metoda Lingchi

Cunoscută și ca „moartea printr-o mie de tăieturi”, această formă de execuție a fost folosită în China și Vietnam până în secolul al XX-lea.

Corpul condamnatului era tăiat, încet și metodic, în bucăți. Intenția era de a păstra victima în viață cât mai mult timp posibil, pentru a prelungi și exacerba durerea.

8. Tetanosul

Tetanosul este o infecție bacteriană gravă, provocată de clostridium tetani. Bacteria pătrunde în organism în urma traumatismelor, prin plăgile provocate prin tăiere, înțepare sau cauzate de mușcături.

Infecția se manifestă prin spasme musculare, care încep la nivelul maxilarului și se răspândesc treptat în întregul corp. Ele durează câteva minute și apar cu frecvență mare. Spasmele pot fi atât de severe, încât pot produce fracturi ale oaselor.

De asemenea, spasmele ce au loc la nivelul feței și gâtului pot obstrucționa căile respiratorii, cauzând, uneori, moartea. Din fericire, există vaccinul antitetanos, care protejează împotriva infectării cu această bacterie.

Majoritatea cazurilor de tetanos din ziua de astăzi sunt cauzate de lipsa accesului la acest vaccin sau la tratament medical.

9. Nașterea

Una dintre cele mai dureroase experiențe prin care poate trece corpul uman este, fără îndoială, nașterea. Unele femei spun că această durere se aseamănă cu senzația sfâșierii organelor interne.

10. Crucificarea

Practicată mai ales între secolele al VI-lea î.e.n. și al IV-lea e.n. (dar și azi, în țări precum Arabia Saudită), crucificarea a fost una dintre cele mai atroce metode de execuție din istorie. Condamnatul era legat sau țintuit în cuie de o cruce mare de lemn și lăsat acolo până murea.

Practic, crucificarea a fost gândită pentru a ține victima în viață și în dureri cât mai mult timp posibil. De obicei, condamnatul sângera până la moarte sau se stingea din cauza foamei și a setei. Dacă avea noroc, era răpus de căldura extremă sau de frigul insuportabil.

11. Peritonita

Peritoneul este o membrană subțire, care căptușește peretele cavității abdomenului și acoperă organele din această cavitate. De aceea, când peritoneul se inflamează, durerile sunt cumplite.

Netratată, peritonita este aproape întotdeauna fatală.

Citește mai mult: https://incredibilia.ro/cele-mai-mari-dureri/


Like it? Share with your friends!

Forza România
test