Ziua de 10 Mai este celebrată în fiecare an datorită a patru evenimente majore ce au avut loc de-a lungul timpului în România, patru evenimente istorice și culturale, ce au marcat întreaga existență a poporului român. Astfel, în fiecare an este sărbătorită ziua de 10 Mai, fiind o zi cu însemnătate istorică pentru țara noastră.
10 Mai 1866
Ziua de 10 Mai 1866 este cunoscută drept Ziua Monarhiei. La acea vreme Regele Carol depunea jurământul ca domnitor al Principatelor Unite. A pășit pe pământ românesc la Turnul-Severin, în data de 8 mai 1866. După două zile a ajuns la București, în Camera Deputaților, unde a fost votat drept domnitor al poporului, primind un număr de 685.969 de voturi. Astfel, a fost încoronat ca Domnitor al României încă de la vârsta de 27 de ani. Au urmat 48 de ani de domnie, care au schimbat cursul poporului. Peste câteva săptămâni, la data de 29 Iunie 1866, a fost adoptată prima Constituție a țării, inspirată din cea a Belgiei.
10 Mai 1877
Această zi este remarcabilă și denumită Ziua Declarării Independenței față de Imperiul Otoman. Avea să înceapă Războiul de Independență al României, prin declarația oferită de ambele Camere ale Parlamentului, ce a avut loc în data de 9 mai 1877. Acest lucru se realiza datorită domniei lui Carol I și a Constituției adoptate de către Parlament, ce au adus o creștere economică și modernizarea țării. Astfel, a avut loc o ședință prin care se cerea Independența României. Documentul care proclama acest eveniment, a fost semnat de către Carol I și astfel ziua de 10 Mai primea o nouă însemnătate.
Independenţa nu este un dar pe care ni-l face Europa, ci o recunoaştere a drepturilor străbune ale românilor, în conformitate cu sacrificiile lor.
Nicolae Iorga
10 Mai 1881
Data de 10 Mai 1881 este recunoscută drept Ziua Regatului. În această zi memorabilă, a avut loc încoronarea Regelui Carol I, România devenind astfel Regat. După 15 ani de domnie, în perioada 14-26 Martie 1881, a avut loc ceremonia de la Palatul Domnesc, prin care era aprobată legea ca România să devină Regat. Astfel, Carol I era încoronat drept primul Rege al României.
Prin serbarea de azi, se încheie în mod strălucit o perioadă de 15 ani, bogată în lupte grele şi în fapte mari. Cu mândrie dar primesc această coroană, care a fost facută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noştri şi care a fost sfinţită de biserică. O primesc ca simbol al independenţei şi puterii României. Să trăiască iubita noastră Românie, astăzi încoronată prin virtuţile sale civice şi militare.
Regele Carol I
10 Mai 1905
Ziua de 10 Mai 1905 trebuie recunoscută ca Zi a întregii românități balcanice. Se spune că Sultanul Abdul Hamid a fost de acord cu semnarea unui document, prin intermediul căruia naționalitatea română era recunoscută în Imperiul Otoman.
Ziua de 10 Mai a fost sărbătorită întotdeauna de către români, dar în anul 1917 aceasta a fost interzisă, din cauza faptului că țara era sub dominația trupelor germane. După abdicarea Regelui Mihai I din anul 1947, regimul comunist a interzis sărbătorirea acestei zile.
La data de 22 Aprilie 2015, Camera Deputaților a proclamat ziua de 10 Mai drept Zi de Sărbătoare Națională, datorită evenimentelor ce au avut loc de-a lungul timpului, evenimente ce au marcat cursul României.