În fiecare zi mai descoperim câte ceva nou legat de țara noastră, mereu fiind surprinși de lucrurile minunate ce o definesc. Fie ele legate de cultură, istorie sau personalități, fără îndoială ne uimește cu ale sale diversități. De-a lungul anilor ne-am remarcat ca popor în rândul țărilor Europene, chiar dacă mulți spun că nu se mândresc cu naționalitatea de români, aceștia se înșeală amarnic, căci țara aceasta este atât de frumoasă și pură, încât în veci nu vom putea fi complet recunoscători pentru tot ceea ce ne oferă. Nu rămâne de făcut decât ca cei ce o respectă, să îi poarte numele mândri, atât aici, cât și peste ale sale granițe. Vă prezentăm 10 lucruri mai puțin știute despre România, care cu siguranță vă vor surprinde.
România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și a celor de mai apoi. E patria celor dispăruți și a celor ce va să vie.
Barbu Ștefănescu Delavrancea
Nu mai este un secret că trecutul țării este unul atât tragic, privind cele două războaie și perioada comunistă, însă, este și unul glorios în ciuda acestor evenimente. România a fost și este o țară frumoasă, puternică și diversificată prin oameni, tradiție și cultură. Există o varietate de lucruri ce o diferențiază de restul popoarelor, dar aici vom prezenta doar 10 dintre ele.
1. Biserica de lemn de la Mănăstirea Săpânţa-Peri este cea mai înaltă biserică construită din lemn din întreaga lume. Aceasta are o înălţime maximă de 78 metri și se află localizată pe malul Tisei. A fost construită între anii 1998 şi 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanţă de cinci kilometri peste Tisa şi poate fi observată din Transcarpatia, regiunea Maramureşului istoric din Ucraina.
2. Numele staţiunii Costineşti este preluat de la politicianul Emil Costinescu, fost ministru de Finanţe, la sfârşitul secolului XIX, acesta fiind și unul dintre fondatorii Băncii Naţionale a României.
3. Bancnota românească de 10 bani a fost pusă în circulaţie în anul 1917 și este cea mai mică bancnotă din întreaga lume. Dimensiunile acesteia măsurau doar 2,75 x 3.80 cm.
4. Timişoara a fost primul oraş european iluminat stradal cu energie electrică în anul 1884, Bucureşti fiind de asemenea, primul oraş din lume iluminat cu petrol, faptul având loc în anul 1858.
5. Timişoara își menține locul în clasamente, fiind și primul oraş european, care a adus tramvaiele trase de cai, evenimentul având loc în anul 1869.
6. Veritabilul Sfinx din Munţii Bucegi are aceeaşi înălţime ca popularul Sfinx din Egipt. Prin această asemănare, unii cercetători cred că ar fi fost realizat de către oameni și nu de forţele naturii. Mulți tind să creadă că, de fapt, Sfinxul reprezintă o zeitate din vechile timpuri.
7. Unele dintre cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, mai exact în Peştera cu Oase. Fosilele, acestea fiind denumite de cercetători “Oase 1”, “Oase 2” şi “Oase 3”, au fost datate la o vechime de 35.000 – 40.500 ani.
8. Canalul Dunăre-Marea Neagră se află pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigaţie construite de om, clasându-se după Canalul Suez şi Canalul Panama.
9. Chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării este cea mai înaltă sculptură din Europa.
10. Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m.