Biserica Neagră din Braşov este cel mai mare locaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei, are o capacitate de 5.000 de persoane, măsoară 90 de metri lungime şi 37 metri înălţime iar turnul crucii are 65 de metri.
Construcţia Bisericii a durat aproape 100 de ani, a început în 1377 şi s-a finalizat în jurul anului 1477. În anul 1421 construcţia, neterminată, a avut de suferit din cauza invaziei otomane. Iată 10 lucruri de ştiut despre Biserica Neagră din Braşov.
- În planul iniţial, Biserica era prevăzută cu două turnuri însă, din lipsa fondurilor cel de-al doilea turn nu a fost construit niciodată iar primul şi singurul turn a fost finalizat cu 37 de ani mai târziu decât restul clădirii, în 1514.
- În turnul Bisericii se află unul dintre cele mai mari clopote din Europa şi cel mai mare din România, cântăreşte 6.300 de kg. Pe lângă acesta, în turnul Bisericii mai sunt două clopote de dimensiuni mai mici.
- În 1542, din iniţiativa umanistului Johannes Honterus se schimbă statutul Bisericii, devenind biserică luterană odată cu introducerea slujbelor religioase în limba germană de rit evanghelic-luteran. Până în 1542 biserica fusese catolică.
- Omul de cultură, umanistul Johannes Honterus, este înmormântat în Biserica Neagră.
- Numele original al bisericii, cunoscută în zilele noastre sub numele de Biserica Neagră, este Biserica Sfânta Maria. Numele de Biserica Neagră se datoreaza incendiului din 1689.
- În 1689, biserica a fost parţial distrusă în urma unui incendiu. Reconstrucţia acesteia a durat aproape 100 de ani. În acest timp s-a extins acoperisul şi s-a renovat interiorul pierdându-şi influenţele gotice şi căpătând o influenţă barocă.
Citeste mai mult: https://identitatea.ro/10-lucruri-destiut-despre-biserica-neagra/